De Vuurwachters in actie.
De Vuurwachters in actie. Foto:

TR8-project 4:

Duiven in Vuur en Vlam voor Vrede


Op 5 mei herdenken en vieren we in Nederland de bevrijding en het einde van Wereld Oorlog II.

HOPE XXL heeft als uitgangspunt het streven naar een wereld waarin mensen hun leven beoordelen met een 8. Als startpunt daarvoor noemen we bij HOPE XXL vaak het einde van de WO II en het toen ontstane inzicht dat oorlog koste wat kost moet worden voorkomen. Frankrijk en Duitsland, die elkaar over en weer eeuwenlang hebben bestreden, kwamen tot afspraken en betrokken daarin de buurlanden. Het resultaat is 75 jaar vrede op het continent dat daarvoor, 600 jaar lang, gemiddeld twee oorlogen per jaar voerde.
HOPE XXL introduceerde in 2016 een activiteit die mede werd omarmd door loopgroep FROS, Candea College, Gemeente Duiven, Ondernemers aan het Horecaplein in Duiven en fotografe Anne Makaske.
In de middag van 5 mei komen de mensen van loopgroep FROS met het vredesvuur, dat die nacht is opgehaald in Wageningen, naar het Remigiusplein. Daar is een grote houten troon geplaatst en staan diverse houtkorven. De door Guus Carpay gecomponeerde Duuvense Vredeshyme wordt ten gehore gebracht, de burgemeester spreekt de mensen toe en ontvangt het Vredesvuur. Dat vuur wordt overhandigd aan De Vredesvuurwachter en zijn vier kompanen. Dit alles in een Game of Thrones-achtige setting. De Vredesvuurwachter is dan voor een jaar benoemd en mag ongevraagd advies geven indien er conflicten zijn die beslecht zouden kunnen worden door een interventie.
Op houten blokken kunnen kinderen en volwassen en hun wens voor de toekomst noteren. Grote banners met foto's van onder andere verzetsstrijders, gemaakt door Anne Makaske, hangen aan de gevel van het Cultureel Centrum. Er speelt een band. Op enig moment wordt de troon in de brand gestoken en kunnen de mensen hun blok hout met wens op het vuur gooien.