“De kunstwerken moeten gebaseerd zijn op de kenmerken van ons karakter”
“De kunstwerken moeten gebaseerd zijn op de kenmerken van ons karakter” Foto:

Crowdfundingactie voor kunstwerk op Paul Verhoef-rotonde

DUIVEN - Kunstenaar Maarten van der Geest wil graag een grootschalig kunstwerk maken op de Paul Verhoef-rotonde. Iets waardoor de inwoners van Duiven, Groessen en Loo zich meer verbonden voelen met de gemeente en met elkaar. Inwoners mogen meedenken en kunnen via crowdfunding een bijdrage leveren.

"Ik wil ons herinneren aan de solidariteit in onze gemeente en de waardering voor wat wij hebben," valt Maarten van der Geest met de deur in huis. De basis van het kunstwerk op de rotonde op de kruising van de Rijksweg en de Burgemeester van Dorth tot Medlerstraat bestaat uit een stalen buizenconstructie waarin enkele figuren verwerkt zijn: een hartslag, fabriek, huis, boom en poort. "De hartslag kan tevens symbool staan voor het reliëf in ons landschap. De fabriek staat voor ons grote industrieterrein en bedrijfsleven. Het huis staat op zijn beurt voor de veilige en fijne omgeving waarin we leven en de poort herinnert aan de tolpoort van Duiven die zich vroeger op deze plek bevond. Deze poort stelde toegang tot onze gemeenschap voor en daar is het kunstwerk dan ook naar vernoemd."

Op deze stevige basis komen acht kunstwerken. "Kunstwerken niet gebaseerd op de kenmerken van de dorpen zelf, maar op de kenmerken van ons karakter." Maarten roept daarom iedereen op om ideeën op te sturen die dat karakter representeren. De grote vraag waar Maarten een antwoord op zoekt in het creatieproces is 'Wat maakt jou nou een Duivenaar?' Hebben Duivenaren dat trotse gevoel zoals bijvoorbeeld de Rotterdammers, die zich geen Rotterdammer voelen, maar een Rotterdammer met een natte T, een rollende R en nadruk op de 'dam'? Zijn wij de Duivenaar, met een tortelende r op het einde? Zijn wij de Duivenaar die geen grenzen kent en zo vrij is als de vogel zelf? Wat is er anders aan ons omdat we opgegroeid zijn in deze gemeenschap? Inwoners kunnen hun ideeën opsturen naar maartenvandergeest@chello.nl. Vanuit die ideeën kiest Maarten de acht voornaamste kenmerken die hij gaat uitwerken tot een sculptuur. Dit doet hij door samen te gaan werken met ongeveer vijfhonderd kinderen van alle basisscholen uit de geemeente Duiven. Die gaan tekeningen maken van deze kenmerken die vervolgens als basis dienen voor de uiteindelijke ontwerpen. Zo krijgen de belangrijkste kenmerken van de Duivense gemeenschap de creativiteit en verwondering van een kind mee.

Maarten's project kreeg in juni toestemming van de gemeente, maar het project moet hij wel zelf financieren. Daarom hoopt Maarten op steun van lokale ondernemers en burgers via een crowdfunding. Dat kan via de site: www.doneeractie.nl/actie/39068. "Ik hoop dat het een kunstwerk wordt waar we allemaal trots op zijn en dat het werk aanzet tot saamhorigheid en solidariteit zoals deze wordt vormgegeven binnen onze gemeente. Één ding is zeker: het werk zet ons al aan het denken nog voordat het er staat en dat is misschien wel het meest belangrijke van kunst!"