Door jonge kinderen op een leuke manier in aanraking te brengen met de veelzijdigheid van techniek, wordt ervoor gezorgd dat hun beeld positiever wordt
Door jonge kinderen op een leuke manier in aanraking te brengen met de veelzijdigheid van techniek, wordt ervoor gezorgd dat hun beeld positiever wordt Foto:

'Help, er zijn geen technici meer'

Bedrijven, onderwijs en overheid bundelen krachten in Technoplaza

Auteur: Linda Ruijs.

ZEVENAAR – Basisschoolleerlingen in de Liemers krijgen ook de komende vijf jaar onderricht in techniek in Technoplaza, het technieklokaal van het Liemers College op Landeweer. Begin deze maand tekenden onderwijs, overheid en ondernemers daarvoor een nieuw convenant.

Er is in de toekomst steeds meer vraag naar technisch personeel. Uit een recente enquête van de technische universiteit Twente bleek dat kinderen wel interesse hebben in techniek en technologie, maar dat er maar weinig leerlingen doorstromen naar het techniekonderwijs. Daar proberen de vrijwilligers van Technoplaza al meer dan vijf jaar verandering in te brengen. Door jonge kinderen op een leuke manier in aanraking te brengen met de veelzijdigheid van techniek, wordt ervoor gezorgd dat hun beeld positiever wordt. Daardoor zullen ze eerder voor een technische opleiding en dus ook voor een technisch beroep kiezen. Technoplaza is dus meer dan alleen een uitje. Het gaat ook over kennisoverdracht. "Veel kinderen kunnen bijvoorbeeld niet zelf een band plakken", vertelt vrijwilliger Joost Grol. "Het is natuurlijk fijn dat ouders de kinderen helpen, maar ze leren het hierdoor nooit zelf." Drie bedrijven hebben nu samen met Technoplaza opdrachten ontwikkeld: Slim Opgewekt, Kremer Installatie en Buitink Technology. Kinderen kunnen hierdoor ook zien dat techniek heel breed is en bij bijna elk bedrijf een belangrijke rol speelt. Bij het project van Kremer maken leerlingen zelf een stoplicht. "Ze gaan helemaal zelf aan de slag met het solderen," vertelt Richard Kremer. "Natuurlijk krijgen ze ook wat hulp als ze vastlopen. Nadat het maken van het lichtje af is, is het tijd om te gaan programmeren. De leerlingen leren zo hoe ze een tijd en de juiste kleuren instellen. Aan het einde mogen ze ook een discolichtje maken." In het project van Slim Opgewekt maken kinderen een papieren huisje op school. Bij Technoplaza mogen ze het namaken van hout. Aan het eind komen er zonnepaneeltjes op het dakje. Op die manier leren de basisschoolleerlingen niet alleen iets over timmeren en bouwen, maar ook iets over duurzaamheidsambities. Zij vormen ook de generatie die later veel gaat merken van de gevolgen van klimaatverandering. Door dit soort projecten leren ze ook het belang van duurzame technologie. Het laatste project dat de leerlingen dit jaar kunnen doen, is het tassenproject van Buitink Technology. Michelle Ponsteen: "Ons bedrijf maakt zeilen, van gerecycled materiaal maken wij mooie tassen. Zo laten we zien dat techniek veel breder is dan alleen het standaardbeeld en maken we techniek aantrekkelijker voor meisjes." De projecten bestaan niet alleen uit drie tot vier keer per jaar een middagje naar het technieklokaal. Ook tijdens de schoollessen wordt er veel aandacht besteed aan de techniekprojecten. Zo maken de leerlingen online opdrachten die aansluiten bij de projecten.