Het projectorkest in vol ornaat
Het projectorkest in vol ornaat Foto:

La Sinfonia Contea brengt sprookje in Kunstwerk! Het Musiater

ZEVENAAR - La Sinfonia Contea voert op 1 december om 15.00 uur 'Peter en de wolf' op in Kunstwerk! Het Musiater in Zevenaar. In het projectorkest spelen 35 musici mee, onder leiding van dirigent Joop en concertmeester Symone Boerstoel. Kunstenares Rozemarijn Oosthoek uit Ubbergen voegt een bijzonder en uniek aspect toe aan de muziekuitvoering.

Het klassieke symfonieorkest La Sinfonia Contea is een orkest op projectmatige basis. In 2016 gaf het orkest een serie nieuwjaarsconcerten in de provincie Shanghai. Dat was zo'n succes dat er ook tijdens de jaarwisseling van 2017-2018 en 2018-2019 optredens in China waren. Symone: "Dit jaar hebben we besloten om niet naar China te gaan. Het organiseren van deze tours kost erg veel tijd. Mijn man Joop en ik doen dat met z'n tweeën, samen met onze orkestmanager. Daarom geven we drie concerten in Nederland. Behalve in Zevenaar spelen we ook in Zutphen en Steenwijk."

Symone geeft drie dagen per week muziekles aan basisscholen in Zevenaar en vioolles aan de muziekschool van Kunstwerk! "Ik zou wat dat betreft beter in Zevenaar kunnen wonen, maar Vorden is ook een hele mooie plek." Haar man Joop is dirigent, Symone is violiste. Samen hebben ze het projectorkest bedacht. "We wilden ons niet laten leiden door de ontwikkeling dat de overheden bijna geen geld meer beschikbaar stellen voor muziekoptredens en musici. We doen dit vanuit onze passie voor muziek. Die passie willen we overbrengen op veel andere musici. Iedereen die het leuk vindt om op projectbasis mee te spelen in het orkest kan meedoen, professional of amateur. We vinden het fijn onze passie voor muziek te delen."
De keuze voor Peter en de Wolf is bepaald door Jelle van der Meulen. Jelle is de vlogger van La Sinfonea Contea. Zijn grote jeugddroom is de verteller te spelen in het sprookje. Symone en Joop vonden het een goed idee om daar mee aan de slag te gaan. Uniek aan de voorstelling is de samenwerking met kunstenares Rozemarijn Oosthoek. Zij zal elke scene ter plekke uitbeelden via een decorkijkdoos. Symone: "Eigenlijk is de kijkdoos maar klein, maar door de projectie krijgt het publiek een heel mooi beeld voorgespiegeld van het decor. Dit is heel uniek."
De toegangsprijzen zijn laag. Voor kinderen tot 12 jaar is de voorstelling gratis. Dat geldt alleen voor Zevenaar. "We kiezen daar bewust voor, zodat alle mensen in aanraking kunnen komen met klassieke muziek in lichte vorm. Voor kinderen van 12 tot 17 kost een kaartje € 5,-- en volwassenen betalen € 10,--."

Het muzikale sprookje 'Peter en de Wolf' is in 1936 geschreven door de Russische componist Sergej Prokofjev. Hij componeerde het stuk om kinderen kennis te leren maken met muziekinstrumenten. Peter, die met zijn grootvader in het bos woont, gaat op een dag stiekem het bos in en beleeft daar een spannend avontuur, waar hij - de titel zegt het al - een wolf tegenkomt. Symone: "Het mooie aan 'Peter en de Wolf' is dat er zoveel verschillende instrumenten in te horen zijn. Elk instrument vertelt zijn eigen verhaal."