Britney den Balvert (stagiair communicatie HAN), Roos Godschalk, Marlyn le Fèvre en Ramon Lucas. (Foto: Nina Elbers)
Britney den Balvert (stagiair communicatie HAN), Roos Godschalk, Marlyn le Fèvre en Ramon Lucas. (Foto: Nina Elbers) Foto:

Baston Wonen bestaat 100 jaar

Woningcorporatie viert jubileum met woonbeurs

ZEVENAAR - Stichting Baston Wonen bestaat op 14 december precies honderd jaar. Het eeuwfeest wordt op 29 november niet groots, maar wel gepast gevierd, samen met de bewoners.

De geschiedenis van de woningstichting begint al na de Eerste Wereldoorlog. Veel was verwoest en er waren nog weinig bewoonbare en vooral betaalbare huizen in de gemeente Zevenaar. Daarom werd in 1919 de Rooms-Katholieke Woningstichting Sint Joseph opgericht die later verder ging onder de naam: Algemene Stichting Woningbouw Zevenaar. Samen met Stichting Volkshuisvesting Zevenaar waren zij de voorgangers van wat in 2005 Baston Wonen is geworden. Door de jaren heen heeft Baston Wonen altijd een vaste doelstelling gehad: betaalbare woningen kunnen aanbieden aan mensen die het niet zo breed hebben. Om dat te kunnen doen, moet de organisatie met veel dingen rekening houden. Roos Godschalk, sociaal consulent legt uit: "We letten heel erg op onze interne uitgaven binnen de organisatie. Zo hebben we bijvoorbeeld de keuze gemaakt om de bovenverdieping van ons kantoor te verhuren. Nu zitten we met meer mensen op een kantoorkamer, maar houden we de kosten van onze huisvesting lager." Momenteel verhuurt Baston Wonen ongeveer 4000 woningen in de gemeente Zevenaar. In de loop van de jaren is er wel veel veranderd. Sociaal consulent Ramon Lucas zegt: "De kwaliteit van de woningen is erg vooruitgegaan de laatste jaren. Ook is de samenwerking veranderd tussen ons, de bewoners en partners: zoals bouwbedrijven, de gemeente en schildersbedrijven. Vroeger waren wij ingesteld op wat wij dachten dat goed was voor de huurders. Nu doen we veel meer samen, en hebben de huurders (en partners) meer inspraak, want zij weten zelf wat goed voor ze is." Een van de langst hurende bewoners bij Baston Wonen, is mevrouw Hendriks uit Babberich. Ze vertelt: "In 1958 deed ik een aanvraag op een huis en in 1959 kreeg ik een woning toegewezen. De woning was voor die tijd prima, maar vergeleken met nu heel anders. Zo hadden we toen geen warm water en in de badkamer was geen douche. Nu heb ik een douche, warm water en zelfs centrale verwarming. Ook kwamen ze toentertijd de huur ophalen aan de deur, dat lag dan rond de 8 gulden per week. Er is heel veel veranderd, maar een goede samenwerking met de organisatie is er altijd geweest."

De viering van het 100-jarige bestaan van Baston Wonen vindt op 29 november plaats in Sporthal Lentemorgen. Marlyn Le Fèvre, adviseur communicatie, licht toe: "We vieren deze mijlpaal samen met onze huurders en samenwerkingspartners (op uitnodiging) met een gezellige woonbeurs. Wat er precies allemaal gaat gebeuren, is nog een verrassing, maar het heeft alles te maken met: van je huis een nog fijner thuis maken."