Iedere burger telt. Hier op De Heuvel. (foto: Guus Versmissen)
Iedere burger telt. Hier op De Heuvel. (foto: Guus Versmissen)

Verbindingstocht

Putten-Huissen

HUISSEN - Natuurlijk kan het Exoduswandelevenement dit jaar geen doorgang vinden zoals vorig jaar nog gedacht. Op 27 juni, de laatste zaterdag in juni, zal tóch de wandelschoen centraal staan bij de herdenking van de evacuatieperiode uit 1944-1945.


Al enige jaren is er een innige band tussen de stichting Samen Verder Putten en het Exoduscomité. Bindende factor is de tragiek die de plaatsen Putten en Huissen trof op zwarte maandag 2 oktober in 1944. In Putten vond de dramatische razzia plaats. Huissen werd op dezelfde dag getroffen door het vernietigende RAF bombardement. In beide plaatsen waren het burgers die slachtoffer werden. Gegeven de huidige situatie waarin projecten een andere opzet krijgen is een mooi initiatief geboren.


Op 26 juni vertrekt het bestuur van de Puttense stichting naar Huissen om daar op 27 juni aan te komen. Het is een tocht die de terugkeer symboliseert van de vluchtelingen. Op de oorspronkelijke dag van de Exodustocht zal zonder publiek een bloemstuk geplaatst worden bij Het Massagraf.

Men zal zes gemeenten bezoeken en plaatsen als het Kröller Muller (oude Rode Kruis post), het Airborne museum, de Frostbrug en het Dominicanenklooster, oud toevluchtsoord. Bij gemeenten zal men een herinneringspakket aanbieden en bij monumenten een kaars plaatsen.


75 jaar Vrijheid

De tocht zal 75 kilometer beslaan en dat is de verwijzing naar 75 jaar vrijheid. "We zijn zeer verheugd met deze samenwerking en dat het lustrum, de 10e Exodustocht, terechte aandacht krijgt binnen het project Gelderland Herdenkt. Opdat wij niet vergeten", aldus het Exoduscomité.