Afbeelding
Foto:

Hollandse Nieuwe bij Hilvis

OVERBETUWE - Het is bijna zover. 12 juni begint de verkoop van de Hollandse Nieuwe haring 2020. Een spannende en drukke tijd voor Vishandel Hilvis. Eigenaar Martijn de Graaf vertelt over het haringproces en heeft de topharing gevonden.


“De Hollandse Nieuwe Haring die wij hebben gevonden is van echte topkwaliteit. Zij heeft nu al het vetpercentage van twintig procent”, vertelt de Graaf enthousiast. “De Hollandse Nieuwe Haring is een jonge haring die voor het eerst geslachtsrijp wordt, zij krijgt dus voor het eerst hom en kuit. Net voor die periode wordt zij gevangen tot aan dat er haring gevangen wordt met hom of kuit, dat is ongeveer eind juni. Dit begint ongeveer drie weken voor de startdatum van de verkoop. In zes weken wordt de hele oogst Hollandse Nieuwe Haring opgevist, verwerkt en opgeslagen in grote vrieshuizen. Dit betekent dat na de eerste week er steeds weer nieuwe partijen haring wordt opgevist, die langer gezwommen hebben en die vetter kunnen zijn dan de allereerste. Dit houdt dus in dat de consument de tweede of derde week van de Hollandse Nieuwe Haring een nog lekkerdere haring kunnen kopen. De haring die ikzelf acht als een topper, koop ik dan voor het hele jaar in. Die partij haring wordt dan speciaal voor mij gereserveerd in het vrieshuis. Zo kan ik mijn klanten het hele jaar door die heerlijke partij voorschotelen. Wij hebben er zin in.”


Visspecialist Hilvis staat in Elst, Driel en Elden op de volgende dagen:

Dinsdagochtend van 9:00 tot 13:30 in Elst in de Dorpsstraat naast de Primera; Woensdagochtend van 9:00 tot 13:00 uur op het Polenplein; Donderdagochtend van 9:00 tot 13:00 uur in Elden op het Drinkplein; Donderdagochtend van 8:30 tot 13:00 uur op de weekmarkt in Elst tegenover de Livera; Donderdagmiddag in Elst van 13:30 tot 18:00 uur in de Dorpsstraat naast de Primera; Vrijdagochtend in Driel van 9:00 tot 13:00 uur op het Polenplein; Zaterdag van 9:00 tot 17:00 uur in Elst in de Dorpsstraat naast de Primera.