Afbeelding

Grote rotonde bij Driel krijgt

vlinderstruiken en wilde bloemen

DRIEL - Twee lokale ondernemers hebben de grote rotonde in de Cora Baltussenallee bij Driel geadopteerd: Dicky van Zanten van vijverspecialist AquaVita uit Driel en Paul Blommers van Blommers Hoveniers uit Heteren. In samenwerking met varkensboer Dik Teunissen-van Manen en zijn broer Henk wonend aan de Boltweg in Driel, is de rotonde opnieuw ingericht.


De rotonde, van liefst 1800 m2 groot, is ingedeeld in drie ringen. De buitenste ring blijft gras en wordt regelmatig gemaaid. De binnenste twee ringen (1000 m2) zijn eerst goed nat gemaakt en daarna verschillende malen gefreesd en geëgd. In de binnenste ring rond de verkeersmast is een wilde bloemenmengsel ingezaaid met zaden van wat hoger groeiende soorten. Rond deze ring zijn in een cirkel een aantal vlinderstruiken geplant. De ring tussen het gras en de vlinderstruiken is ingezaaid met een wilde bloemenmengsel van lager blijvende soorten. De bloemenmengels bevatten onder meer bijenbrood, kaarsjeskruid, korenbloemen, klaprozen, zonnebloemen, haver, boekweit en gele mosterd. Een deel van deze mengsels is ter beschikking gesteld door de Agrarische Natuurvereniging Lingestreek.

Alle gezaaide soorten zijn bij uitstek aantrekkelijk voor allerlei insecten waaronder bijen en vlinders. De rotonde vormt zo een mooie stapsteen tussen de gebieden met natte natuurranden aan de noordkant van de rotonde en de bloemrijke akkerranden aan zuidkant, langs de Langstraat.

Deze zomer kan iedereen al fietsend deze bloemrijke akkerranden en hopelijk ook een mooie bloemrijke rotonde bewonderen. Er wordt namelijk een speciale fietsroute langs de bloemrijke randen via de fietsknooppunten ontwikkeld. Deze route is over een paar weken te vinden op www.gelderseroutes.nl.