Bomen Julianaplein/Hoofdstraat in Zetten ‘geploft’

ZETTEN - De stuurgroep Dorpshart Zetten en Gemeente hebben gesproken over de bomen op het Julianaplein/Hoofdstraat. De bomen hebben het moeilijk. Door oppervlakkig wortelen worden boomroosters omhoog gewerkt.


De oneffen boomroosters leveren struikelgevaar op en geven een rommelig aangezicht. Besloten werd de bomen te behandelen. De bomen zijn op 23 en 24 april geploft. Ploffen is een ingreep om wortels van een boom weer ruimte te geven. De vaste bodem zorgt ervoor dat de bomen niet goed groeien. Dat kan leiden tot het doodgaan van de boom.

Het ploffen gebeurt met behulp van een bodemplofunit. Onder hoge druk wordt de grond door middel van lucht, losgemaakt en voedingsstoffen worden in de grond geïnjecteerd. Door de voeding die dieper in de grond wordt aangebracht, groeien de wortels meer naar beneden. Dit heeft tijd nodig, maar door het hele plofproces moeten de bomen binnen 1,5 jaar opknappen en beter gaan groeien.

De boomroosters worden niet teruggeplaatst. In plaats daarvan worden plantenbakken van gerecycled metaal rond de bomen gemaakt, zie voorbeeld. De bakken worden gevuld met planten die zo mogelijk het hele jaar door groen blijven, bloemen krijgen, en goed zijn voor bijen en andere insecten. Een hele verandering deze miniatuurtuintjes, want daardoor krijgt ons dorpshart een mooiere uitstraling.

De plantenbakken worden medio mei geplaatst. Het zou fantastisch zijn als inwoners meehelpen met het beplanten van deze bakken. Dit alles met in achtneming van de nog geldende 1,5 meter afstand die we tot elkaar moeten bewaren. Aanmelden kan via het sturen van een mail naar ingriddenbraasem@gmail.com.