Het recht, de rechtspraak en

straffen door de eeuwen heen

HEMMEN - De Historische Kring Midden-Betuwe houdt op 17 maart om 20.15 uur in dorpshuis De Oude School in Hemmen een lezing over de gang van zaken rondom het recht door de eeuwen heen. De lezing wordt verzorgd door de heren Wim Huijbrechts en Ed Janssen en is voorzien van een groot aantal illustraties.


Vanaf de oertijd ontstonden er allerlei conflicten. Aanvankelijk gold het recht van de sterkste. Wraak was de normaalste zaak van de wereld. Toen men nog in familieverbanden, of clans, leefde was alles en iedereen daarbuiten een potentiƫle vijand. Een misdaad binnen de clan werd zwaar opgevat en streng afgehandeld. Toen men in grotere verbanden ging leven ontstond geleidelijk het streek- en landsrecht. Het individu werd niet langer alleen beschermd door zijn clan, ook de overheid ging optreden.

De Romeinen kenden al het principe van gelijke rechten voor iedereen. Straf was bij hen nog wel veel gebaseerd op de wraakgedachte. Tijdens de Verlichting in de 18e eeuw veranderde dat geleidelijk. Men trachtte de (jonge) misdadiger 'op te voeden' en bedacht daar van alles voor.

Er kwam meer mededogen en de wreedheid van straffen nam duidelijk af. De doodstraf (die soms zeer wrede vormen kende) ging men langzaam als inhumaan zien. Kortom, de rechtspraak ging in de richting van het geven van een tweede kans. Uitzonderingen daargelaten. Er wordt ook stilstaan bij de organisatie van de huidige rechtspraak in ons land.

Iedereen is welkom bij deze lezing. Niet-leden van de Kring betalen een bijdrage van drie euro ter bestrijding van de kosten.