Plas-dras Meilanden Valburg. (foto: Nico Haanappel)
Plas-dras Meilanden Valburg. (foto: Nico Haanappel)

Plas-dras Valburg

gereed voor de grutto

OVERBETUWE - Terwijl de onttroonde Koning Winter nog een laatste speldenprik uitdeelt met enkele natte sneeuwvlokken, is het water in de plas-dras van de Meilanden alweer op peil gebracht om straks de weidevogels weer te ontvangen.


De plas-dras is een initiatief van de lokale boeren, de Agrarische Natuurvereniging en de Weidevogelbeheergroep Overbetuwe en wordt gesubsidieerd door het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Gelegen aan de oostkant van de A50 en bij de Linge biedt deze plas-dras een uitstekende pleisterplaats; met name voor de eerste grutto’s en tureluurs na hun lange reis uit Afrika. Wanneer de vogels in de plas-dras weer op sterkte zijn gekomen zullen de meeste paartjes de omringende Meilanden weer gaan bevolken om er te gaan broeden. Anderen trekken nog verder noordwaarts. In en rondom de Meilanden zaten vorig jaar zo’n 40 paar grutto’s en 25 paar tureluurs, waarmee dit gebied een belangrijke functie voor de weidevogels in de regio vervuld.

De eerste signalen van de lente doen zich al voor. De eerste kieviten hebben zich alweer afgescheiden van de groepen en voeren hun baltsvluchten uit. Enkele paartjes bergeenden hebben hun intrek alweer genomen in de plas-dras en in het land zijn de allereerste grutto’s waargenomen. Het duurt niet lang meer voordat grote groepen ook in onze Meilanden weer te zien zijn.

Maatregelen als plas-dras, uitgesteld maaibeleid, ruwe mest in plaats van drijfmest, bloemrijke mengsels, nestbescherming moeten allemaal leiden tot het behoud van het typische Hollandse landschap, rijk aan weidevogels. Laat de grutto maar komen.