Het jaar 250 na Beethoven. (foto: Merlijn Doomernik)
Het jaar 250 na Beethoven. (foto: Merlijn Doomernik) Merlijn Doomernik

Floris Kortie en Vera Kooper

Het jaar 250 na Beethoven

ELST - Welkom in het jaar 250 na Beethoven! Tweeënhalve eeuw na zijn komst op aard laat Floris Kortie (Podium Witteman), samen met pianiste Vera Kooper, zien én horen hoe Beethoven onze wereld heeft veranderd.

Gewapend met historisch bewijsmateriaal en aan de hand van persoonlijke ontboezemingen, geschiedkundige spoedcursusjes, obscure YouTube-filmpjes en de allermooiste muziek ooit geschreven, wordt één ding duidelijk: het Beethoven-tijdperk is nog maar net begonnen!

Sinds 1770 heeft de woeste, romantische én stokdove componist ons de weg geleid. Beethoven raakt iedereen: groot in Japan, populair in de hiphop, icoon van vrijheidsstrijders en darling van Europese politici. In Het jaar 250 na Beethoven laat presentator en klassieke-muziekfan Floris Kortie zien waarom Ludwig van Beethoven was uitverkoren om ons met zijn revolutionaire muziek de moderne tijd in te loodsen.

Deze voorstelling is op zondagochtend 16 februari om 11.00 uur in Theater De KiK in Elst. (www.beethoven250.nl, www.floriskortie.nl, www.verakooper.com)

College over de rol van voeding bij kanker in bibliotheek Elst

ELST - Iedereen is welkom bij de laagdrempelige hoorcolleges van de 'Universiteit van Overbetuwe'. Een leuke gelegenheid om elkaar te ontmoeten en je te verdiepen in verrassende thema's.

Donderdag 19 maart, 20.00 -21.30 uur is in bibliotheek Elst het college 'De rol van voeding bij kanker' door Ellen Kampman, hoogleraar kanker en voeding. Is een glas rode wijn per dag nou wel of niet goed voor je gezondheid? En kun je van het eten van rood vlees echt kanker krijgen? Ellen Kampman is hoogleraar kanker en voeding op Wageningen University en vertelt je er alles over. Ze gaat ook in op de vraag of er voedingsmiddelen zijn waarmee je je leven kunt verlengen of verbeteren, als je eenmaal ziek bent.

Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50, overige bezoekers kopen een kaartje voor vier euro. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via www.obgz.nl/universiteiten.