Sunset March en meer

HERVELD-ANDELST - Al eens de Sunset March meegelopen? De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. Vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken.

Tijdens deze zogenoemde 'Waalcrossing' zijn 48 geallieerde militairen omgekomen. De verlichting van deze brug is heel speciaal. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug. Rond het tijdstip van zonsondergang (6 maart 18:29 uur) worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan. Iedereen kan iedere dag aansluiten bij de veteraan die de Sunset March loopt.

Mee wandelen

Wandelgroep Get 2gether uit Herveld-Andelst sluit 6 maart aan bij deze mars. Na de groet bij het Waalcrossing monument aan de Oosterhoutsedijk wandelen zij weer verder. Totale afstand van de wandeling is ongeveer zes kilometer. Deelname kost 1,00 euro. Onderweg is er een pauze voor koffie/thee/borrel; dit uiteraard voor eigen kosten. Verzamelen is op Het Dorpsplein in Herveld en vertrek middels carpoolen exact 17:45 uur. "Probeer zo veel mogelijk met de auto naar het Dorpsplein te komen, liever vijf auto's te veel, dan één te weinig." Voor meer informatie: bel 06 18194595.

Pomologische inloopavond in Nationaal Fruitpark Ochten

OCHTEN - Thijs Banken, voorzitter van Stichting Schone Fruitteelt, belicht aan de hand van een diapresentatie de historie en wederopstanding van de kroos. Tot de jaren '70 van de vorige eeuw sierden her en der nog krozenbomen het landschap in de Betuwe, met een concentratie in Ochten/Eldik.

Door economische wetten moesten de krozenbomen, net als andere hoog- en halfstamfruitbomen, het veld ruimen. Onder andere door het beschikbaar komen van betere krozenrassen en -onderstammen beleeft deze fruitsoort een opmerkelijke wederopstanding.

In 200 jaar zijn bijna 500 perenrassen verdwenen. Lang heeft niemand zich daarover bekommerd, maar inmiddels wordt er anders naar gekeken. Voorzitter Tammo Katuin en Marianne van Lienden van de Noordelijke Pomologische Vereniging vertellen over de vorderingen van het Internationaal Peren Project dat is gericht op behoud van de diversiteit van stoofperen en het gebruik. Ook zal een film worden vertoond, waarin de internationale perenredders zich tegoed doen aan een diner, dat volledig uit peren bestaat.
De avond wordt afgerond met een pomologisch vragenuurtje waarin vragen uit de teelt van fruitgewassen naar voren kunnen worden gebracht en is er enige ruimte voor discussie over het nut en onnut van het behoud van het oude fruit. (Op de agenda staan: Bijna vergeten kroos teruggekeerd op het toneel; Zoeken naar Muilperen en Rode Wangetjes. Pomologisch vragenuur/ discussie)

De inloopavond is woensdag 26 februari om 19.30-22.15 uur bij stichting Nationaal Fruit Park , Bonegraafseweg 59 in Ochten.