(foto: Peter Hendriks)
(foto: Peter Hendriks)

Leerlingen Montessoricollege

bouwen boot voor Energy4all

GROESBEEK - Eigenlijk zijn de leerlingen van het Groesbeekse Montessoricollege per ongeluk met het bouwen van een boot begonnen. In 2017 kon de school een aantal metalen platen goedkoop op de kop tikken waarmee de start was van de bouw van een boot. Naarmate de boot vorderde kregen steeds meer leerlingen zin om hieraan te gaan werken.

Zelfs na schooltijd en in de vakanties is hier met wat leerlingen aan gewerkt onder leiding van leraar/coach Max Wagener. Het was gewoon beginnen, waarbij ze geen tekeningen nodig hadden. Het werd meten, zagen, passen, vastlassen en als het niet goed was gewoon opnieuw beginnen, aldus Max. Er is echt bloed, zweet en tranen in het project gestoken, daarvan is Max overtuigd. Hij had zelf nog nooit een dergelijk project op een VMBO-school gezien. Het heeft hem daarom dan ook verbaasd dat de leerlingen het geduld hadden om hier zo lang aan te werken, want nu zijn we al twee jaar bezig met verschillende jongens uit verschillende leerjaren, in totaal zo'n vijftien kanjers. Als er iets niet paste of werkte werd er gewoon weer opnieuw begonnen en op die manier leerde men van hun eigen gemaakte foutjes.

Zaterdagmiddag is de boot geschilderd, samen met kinderen die lijden aan een stofwisselingziekte. Vanuit de Stichting Energy4all was mevrouw Marina Grandjean naar Groesbeek gekomen, samen met patiëntjes, ouders, broertjes en zusjes en bekenden van de school om getuige te zijn van het schilderwerk. Na twee uur was de klus geklaard en mag het resultaat gezien worden. Drie oud-leerlingen Bojay, Jann en Marco hebben alle namen op de zijkant van de boot geschilderd van jongens die aan de boot hebben meegewerkt. Het ligt in de bedoeling dat medio juni /juli de boot te water zal worden gelaten, waarna de boot geveild zal worden. De opbrengst gaat in zijn geheel naar Energy4all. Montessori College Groesbeek: dé plek waar leerlingen niet zichzelf alleen verbazen, maar ook alle anderen!