(foto: Archief Gerrie Driessen)
(foto: Archief Gerrie Driessen)

De mannen van de op 17 september 1944 in actie gekomen Oranje Orde Dienst' (OD), later omgezet in Binnenlandse Strijdkrachten (NBS)

Heemkundekring Groesbeek

Door Gerrie Driessen,

OD vormde zich om de kleine kern van het plaatselijk verzet. Vooral tot de bevrijding ondergedoken mannen (onderduikers) sloten zich na de luchtlandingen aan. In het bij deze foto in Gelderlander gepubliceerde interview vertellen ze: 'We deden eigenlijk van alles. Mensen uit de frontlinie halen, gliders lossen, helpen bij de voedselvoorziening, vee bijeen drijven en patrouille lopen met geallieerde soldaten.'

'Maar onze voornaamste opdracht was de boel bewaken. Groesbeek afgrendelen voor ongewenste personen. Dat was onze taak. En dan kon het zelfs voorkomen dat je je eigen buurman moest wegsturen. Maar weinig mensen hebben ons gezien. Want de eerste twee weken zat 99 procent van de bevolking in de schuilkelder terwijl wij 'boven 'waren en daarna waren wij de enig achtergeblevenen. Het is vaak riskant werk geweest. Doden zijn er in onze gelederen niet gevallen, wel een paar zwaar gewonden.'

De groep telde zo'n vijfentwintig man, jonge kerels van allerlei rangen en standen. De eerste dagen na de landing van de Amerikaanse para's op 17 sept. 1944 waren het er meer, maar toen de beschietingen steeds heviger werden, vielen er nog al wat af. Omdat ze een gezin hadden of uit angst. Na de afkondiging op 1 okt. 1944 van de verplichtte evacuatie, bleef Groesbeek leeg achter, op de hier gelegerde geallieerde soldaten en het groepje mannen na. Om die 'oorlogsvrijwilligers' enig gezag te geven kregen ze van de Civil Affairs Office de status 'hulppolitie'. Per 15 november 1944 werd de groep ingedeeld bij de Ned. Binnenlandse Strijdkrachten (NBS), onder welke benaming ze tot begin mei 1945 dienst hebben gedaan. Bron: Groesbeek 1935 -1945 Crisis en Oorlog blz. 154 t/m 186.

De foto is gemaakt op 8 februari 1985, toen een achttal voormalige leden herdacht dat veertig jaar geleden de Operatie Veritable was begonnen. Feitelijk de bevrijding van Groesbeek, anno 2020 vijfenzeventig jaar geleden. Van de afgebeelde mannen is niemand meer in leven. Van l. naar r. zittend: G.Saedt (1913), F. van Bernebeek (1911) en W. Derksen (1907). Staand: A.Saedt (1920), F. Verheij (1911), B. Thissen (1924), G. Krebbers, J. Rikken (1913) en H.Klösters (1921) .