Gemeente Berg en Dal stuurt brief aan minister De Jonge

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft onlangs een brief gestuurd aan minister H. de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport betreffende de tekorten op de jeugdzorg die ook in Berg en Dal de spuigaten uitloopt.

Onlangs heeft het kabinet voor een periode van drie jaar extra geld toegezegd – wat de pijn enigszins verzacht –, maar de bedragen zijn onvoldoende om het volledig te kort weg te werken. "Wij hebben een prachtige gemeente (35.000 inwoners) met een fantastisch landschap. Van oudsher hebben wij veel instellingen in onze gemeente. Sinds de decentralisaties in het sociaal domein heeft Berg en Dal te maken met het woonplaatsbeginsel. Dit houdt in dat wij financieel verantwoordelijk zijn voor kinderen die onder voogdij staan. Ook zien wij met regelmaat dat ouders zich in onze gemeente vestigen als hun kind hier in een instelling komt.
Volgens berekeningen die wij uitgevoerd hebben, hebben wij door deze systematiek te maken met een jaarlijkse kostenpost van 750.000 euro. Dit hebben wij nu al vijf jaar opgevangen door onze reserves in te zetten."