(foto: Peter Hendriks)
(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

Montessori College

wekt voortaan eigen stroom op

GROESBEEK – Het Montessori College heeft maandagmiddag de 418 zonnepanelen officieel in gebruik genomen. Samen met het vervangen van de verlichting door ledverlichting wekt de school de energie zelf op, volgens rector/bestuurder Berni Drop.

'De zonnepanelen op het dak van de school leveren 126.000 kWh op terwijl wij 146.000 kWh verbruiken, maar met de ledverlichting daarbij zijn wij als school energie neutraal bezig', aldus Drop. Daarnaast heeft Slim Opgewekt Scholen de Montessori bijgestaan met een educatief bewustmakingsprogramma. Het duurzame mes heeft aan drie kanten gesneden bij het Montessori college te weten: 1. Energie besparen, 2. Zelf duurzame energie opwekken en 3. De leerlingen van het Montessori College zijn hier nauw bij betrokken.

In de aula van de school komt een energie scherm te hangen waarop de leerlingen dagelijks kunnen zien hoe de opwek van de panelen is. Het Montessori College bespaart door deze maatregelen elk jaar 70.000 kg CO2. Als dit op een andere wijze gecompenseerd zou moeten worden moeten er 3.460 volwassen eikenbomen worden geplant, besluit Drop haar toespraak. Burgemeester Slinkman die er met wethouder Annelies Visser ook was, was blij dat het Montessori College het goede voorbeeld gaf en hoopte dat meerdere zullen volgen. "De klimaatverandering zorgt er regelmatig voor dat plaatsen in Berg en Dal onderlopen bij fikse buien", aldus Slinkman. "Daarom is het belangrijk dat we met z'n allen de CO2 uitstoot verminderen. We zijn in Berg en Dal nog veel platte daken die vol gelegd kunnen worden met zonnepanelen", volgens Slinkman die vervolgens een trottoirtegel aanbood met als tekst 'Montessori is opgewekt 2019', die een plaats zal gaan krijgen op de speelplaats.

(foto: Peter Hendriks)