(foto: Piet Spanjers)
(foto: Piet Spanjers)

Bijzonder bezoek van 97-jarige veteraan

Harold C Johnson aan Groesbeek

GROESBEEK –Het is bijna 75 jaar geleden dat Harold C Johnson voor het eerst is teruggekeerd in Groesbeek. Harold landde op 17 september 1944 op Klein Amerika, samen met tientallen para's van het 376 Parachute Field Batallion. Het was zijn eerste en enige combat jump als parachutist van de US 82nd Airborne Division.


Samen met zijn dochter Jill en gids Wilbert werd Harold deze week door enkele Groesbeekse Airborne Vrienden meegenomen naar het tracé van het Bommenlijntje in het Groesbeekse bos aan de Knapheideweg. "Ik landde in het bos", vertelt de sympathieke veteraan, "en heb enkele dagen na de landing via het postkantoor mij parachute naar huis opgestuurd. Die parachute ligt er nog", laat Harold lachend weten. De 75mm houwitsers die in onderdelen aan parachutes naar beneden kwamen, hadden Harold en zijn mannen de volgende dag hard nodig. Duitse troepen hadden de landingszone ingenomen die bestemd waren voor honderden zweefvliegtuigen, die al onderweg waren vanuit Engeland.

Harold moest in 1942 in dienst en koos voor de opleiding bij de parachutisten en kwam in 1943 aan land in Noord-Afrika. Na Sicilië vocht Harold in Anzio (Italië), Holland en de Ardennen. "Pas in 2010 begon Harold ongeremd over zijn oorlogsjaren te vertellen", aldus zijn dochter Jill.
Airborne Vriend Jan Bos uit Nijmegen schreef een uniek boek met als titel 'Fields of Little America', dat de acties van de eenheid van Harold beschrijft. Bos wist foto's op te duiken van Harold als machinist op een smalspoortrein. Het vermoeden bestaat dat die foto's genomen zijn in het voormalige munitiedepot tussen Groesbeek en Mook. Het bekende bommenlijntje dat vanuit het centrum van Groesbeek door de Drul over de Knapheideweg in het bos eindigde kende naast een gewone spoor ook een smalspoor.
Inmiddels zijn Harold en zijn dochter Jill afgereisd naar Normandië. Als een van de laatst levende WO2-veteranen verheugt Harold zich op de geplande ontmoeting met President Trump. Groesbeek en Nijmegen zegt hij 'zal hij nooit vergeten'.