(foto: Archief Gerrie Driessen)
(foto: Archief Gerrie Driessen)

Caféhouders in 1973 in actie voor verlening sluitingstijd van 12 tot 1 uur

Rond 1970 telde het dorp Groesbeek ruim 20 dranklokalen. Het café was de ontmoetingsplek bij uitstek voor volwassenen en jongeren. Nachtbraken was niet mogelijk, want de cafés moesten om 24.00 uur sluiten. Met uitzondering van de vrijdag en de zaterdag: dan was 01.00 uur 'politie -uur'. Dat de sluitingstijd voor de zondagavond op 12 uur gehandhaafd bleef, kwam omdat het gemeentebestuur van mening was dat de arbeidende klasse op maandagmorgen fit en uitgeslapen op het werk diende te verschijnen.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Aan de sluitingstijd werd streng de hand gehouden; de politie kwam regelmatig controleren. In het begin van de jaren zeventig vonden de caféhouders en hun klanten dat het tijd werd dat deze bevoogdende verordening versoepeld werd. Tijdens een caféhouders vergadering begin 1973, waar het onderwerp voor de zoveelste maal aan de orde kwam, werd besloten een delegatie naar het gemeentehuis te sturen om met de burgemeester te gaan praten. Uiteindelijk besloot de raad om de sluitingstijd vast te stellen op 01.00 uur, voor alle dagen van de week. Verder zou de mogelijkheid gegeven worden om een beperkt aantal avonden in het jaar tot 02.00 uur open te zijn. Op die avonden moest een bon á f 5,-, later f7,50, voor het raam geplakt worden. De politie kon dan zien dat de zaak legaal open was. Vooruitlopend op de goede afloop, ging de delegatie herbergiers na het onderhoud met de burgemeester een glaasje drinken in de gelagkamer van hotel -café 'In De Locomotief'. De waard zag het als een historisch moment in de dorpsgeschiedenis en vroeg zijn vrouw Els een foto van de delegatie te maken. Slechts één van hen zou het nog aankondigingen: 'Hoogste tijd! Politie- uur!'

Hendrika Janssen – Kersten (Driek van Peter) van 'Ottenhoff', 59 jaar, overleden in 1981. Links (1) de 45 -jarige Wim Derks van 'De Linde', overleden in 1990. (2) J. de Jong, consulent Horeca Nederland, overleden in 1979. (3) Joop Joosten van 't Trefpunt, overleden in 1983. (4) de 37 -jarige Gerrie Driessen en rechts de 48 -jarige Matthijs Peters (Thies d'n Bissem) van café Breedeweg, overleden in 2005.