Hugo Boschker voluit op de fiets. Foto: Ricarda Grothey
Hugo Boschker voluit op de fiets. Foto: Ricarda Grothey Foto: Ricarda Grotheywww.eye-comm.de00491799258545

'Sporten is een must om gezond oud te worden'

Hugo Boschker verkozen tot AeroFitt sportman 2018

DUIVEN - Veel mensen zeggen dat je van een gezonde leefstijl en genoeg beweging oud en gelukkig wordt. Het levende bewijs van deze uitspraak is de 71-jarige Hugo Boschker uit Duiven. Tijdens de Liemerse Sportprijs op 13 december, werd bekend gemaakt dat Boschker AeroFitt sportman 2018 van de Liemers is geworden.

Zijn titel verdiende Boschker onder andere door zijn eerste plek op het EK in het Deense Helsingor. In 5 uur en 47 minuten wist deze doorzetter bijna twee kilometer te zwemmen, negentig kilometer te fietsen en een halve marathon te lopen. Hugo heeft zijn hele leven vrij intensief gesport. Toen hij zes jaar oud was kon hij al zwemmen, wat in zijn tijd ongekend was. Over zijn jeugd zegt Boschker: "Balsport of individuele sport; ik vond het allemaal prachtig." In zijn diensttijd bij de Koninklijke Marechaussee zat Hugo in de selectie van de Landmacht bij de onderdelen hardlopen en zwemmen. Na zijn tijd bij defensie bleef hij hardlopen, ook ging hij toen op voetbal. "Tot mijn dertigste heb ik gevoetbald bij drie verschillende verenigingen: KSV Vragender, Middelburg en Zeeburgia Amsterdam.

Eerste racefiets

Hierna kocht hij zijn eerste racefiets en reed hij tochten van tweehonderd kilometer en langer. "Ik heb meegedaan aan allerlei toertochten waaronder verschillende voorjaarklassiekers, zoals de Ronde van Vlaanderen."
Met triatlon begon Hugo pas toen hij in Duiven kwam wonen. Zijn dochter Marianne moedigde hem aan om hieraan mee te doen. Hij ging er speciaal voor trainen. Drie keer in de week in het zwembad, dagelijks hardlopen en fietsen op de vroege zaterdagmorgen.

Prijzen

2012 was voor Boschker een bijzonder jaar. "Ik werd toen Nederlands Kampioen triatlon op de Olympische afstand, de Halve Triatlon en de Hele Triatlon in Almere. Daarnaast won ik de Ironman in Regensburg." De gemeente Duiven kende Hugo daarom het ere-insigne toe.

Zes jaar later haalde Boschker weer een prijs binnen: sportman 2018 in de Liemers. Ook al doet Boschker het nu wat rustiger aan, zijn behaalde prestaties voelen als een beloning voor zijn leven als sportman/triatleet.

Betrokken

De 71-jarige triatleet is altijd erg betrokken geweest bij sport in de regio. Ruim tien jaar is hij voorzitter geweest bij de stichting Triatlon Didam en heeft hij naast zijn werk sportlessen gegeven aan ouderen in Duiven en Doesburg. Ook bij DVV was Boschker drie jaar secretaris en vijf jaar voorzitter. Nu is hij coördinator van het Walking Football (WF), voor 60+, bij DVV.

Sporten is een goede tijdsbesteding: "Door te sporten voel ik mij minder moe, fitter, krijg ik meer uithoudingsvermogen, houd ik mijn lichaam in conditie en slaap ik goed." De feedback die hij krijgt omdat hij nog sport op deze leeftijd moedigt hem ook aan om door te gaan tot zijn lichaam aangeeft dat het niet meer kan.