Afbeelding
Foto:

Viering 75 jaar bevrijding

In 2019 en 2020 wordt er door heel Europa 75 jaar bevrijding gevierd, sinds 1944 of 1945. Om nog meer bij dit bijzondere moment stil te staan worden er drie belangrijke internationale initiatieven opgezet gedurende de aankomende twee jaar.

Het eerste project betreft Europe Remembers, waarover in de vorige editie van deze krant al een stukje stond. De bedoeling van dit project is om een herdenkingslocaties en speciale evenementen, in heel Europea, met elkaar te verbinden door het opzetten van een website en informatiecampagne. Hiermee kunnen eventuele bezoekers van deze locatie gemakkelijk informatie vinden over hun bezoek. Meer informatie is te vinden op www.europeremembers.com.

Ten tweede wordt er in 2020 een internationale wandelroute ontworpen die, door heel Europa, langs voor de Tweede Wereldoorlog belangrijke locaties loopt. De route is ontworpen door architect Daniel Libeskind en maakt gebruik van een groot aantal van herkenbare markeringen, de zogenaamde "vectors". De route maakt gebruik van het netwerk dat reeds is opgezet door Liberation Route Europe, waardoor het in staat is om een unieke lange-afstands-wandelroute op te zetten. Het traject van de route loopt van Londen naar Berlijn en wordt in 2020 geopend.

Internationale reisgids

Tot slot geven uitgeverij Rough Guides en stichting Liberation Route Europe in 2019 een internationale reisgids uit die in het teken staat van 75 jaar bevrijding in Europa. De reisgids focust zich vooral op de route die afgelegd is door de Westerse geallieerde troepen gedurende 1944 en 1945. De gids leidt de lezer door negen verschillende landen.

Mede mogelijk gemaakt door het vfonds.