De dansgardes van De Nachtuulen zijn druk aan het oefenen voor het eigen concours. Foto: Yvonne Heijneman
De dansgardes van De Nachtuulen zijn druk aan het oefenen voor het eigen concours. Foto: Yvonne Heijneman Foto:

Wedstrijd voor superswingende dansmarietjes

De Nachtuulen houdt jaarlijkse dansgardeconcours op zondag 6 januari

OUD-ZEVENAAR - De dansgardes van carnavalsvereniging de Nachtuulen uit Zevenaar zijn er helemaal klaar voor. Zondag 6 januari spelen ze een thuiswedstrijd tijdens het eigen dansgardeconcours in de schutterstent in Oud-Zevenaar. De danswedstrijd voor superswingende dansmarietjes is een echte publiekstrekker in de regio.

De jeugdgroep van de vereniging is al flink aan het trainen voor dit concours. De zeven meiden hebben dit jaar gekozen voor een 'spionnendans'. Alles staat in het teken van de spionnen: de kleding, de muziek, de danspasjes en zelfs make-up worden op het thema aangepast. "Zij moeten de choreografie dansen, en dit natuurlijk leuk vinden. Daarom hebben de meiden veel inbreng, en leren ze omgaan met hun creativiteit. Samen maken we een mooie dans!'' vertelt leidster Eva Nass trots. Ook op het gebied van kleding hebben de meiden een stem. "Met de hele groep prikken ze een datum om met zijn allen de stad in te gaan. Want ze hoeven van ons echt niet iets te dragen waar ze zich niet lekker bij voelen'', zegt Eva Nass.

Op dit moment zijn er drie verschillende groepen aan het trainen voor hun dans. ''Hierin zitten over het algemeen veel kinderen uit Oud-Zevenaar. Eigenlijk ook veel 'dochters van', vertelt Eva lachend. Eva is al een aantal jaren leidster van de dansgardegroepen. Momenteel traint zij de junioren en de jeugd samen met drie andere leidsters. De jongste groep wordt de 'minioren' genoemd, het jongste meisje dat hierbij danst is vijf jaar, de oudste acht. Daarna volgen de 'junioren', van twaalf tot zestien jaar kunnen meiden dansen bij de 'jeugd' en vanaf zestien jaar kun je gaan dansen bij de senioren. ''Op zo'n manier kunnen we kinderen betrekken bij de carnavalsvereniging. Je hoeft geen auditie te doen om te dansen bij de dansgarde. Iedereen die het leuk lijkt om mee te dansen is welkom'', vertelt Eva.

Het uiteindelijke doel is om een mooie dans neer te zetten voor de prins. Het dansseizoen loopt van carnaval tot carnaval. De leidsters van de dansgarde zijn dus het hele jaar druk met de voorbereidingen. Tussen de elfde van de elfde, de start van het carnavalsseizoen en carnaval zelf vinden de concoursen plaats. Een concours kun je vergelijken met een wedstrijd, maar dan met carnavalssfeer! Een dansgardegroep kan voor zo'n concours kiezen uit drie verschillende soorten dansen in twee categorieën: een 'vrije dans', een 'karakterdans' of een 'garde dans'. De Nachtuulen kiezen vaak voor een 'karakterdans', waarbij het de bedoeling is om in de dans een verhaal te vertellen. ''Het is altijd leuk om in de prijzen te vallen, maar daar doen we het allemaal niet voor. We willen echt dat de meiden trots zijn op zichzelf en natuurlijk hebben genoten!'' zegt Eva.

Afgelopen jaar heeft de vereniging één van de meest gewaardeerde prijzen binnen gesleept. Alle groepen samen hebben toen één 'vrije dans' uitgevoerd. Toen leverden de Nachtuulen de Stadsprins, dus moest er een extra mooie dans geleverd worden. Hiermee wonnen ze de 'originaliteitsprijs'.

Het dansgardeconcours begint zondag om 11.30 uur.