Iris over wielrennen:
Iris over wielrennen: "Je bent vrij om te gaan waar je wil en te genieten van de omgeving" Foto:

Iris van den Heuvel fietst voor Alpe D'HuZes

Wielerfanaat gebruikt haar passie om kankeronderzoek te steunen

DUIVEN - Voor Iris van den Heuvel (18) hangt de fiets nog lang niet aan de haak; ze fietst, om geld op te halen voor onderzoek naar kanker, op 6 juni 2019, zo vaak mogelijk de Alpe d'Huez op.

Toen ze in 2015 de Tour de France keek op haar televisie, werd ze gegrepen door de sensatie van een van 's werelds zwaarste sporten, het wielrennen. Na ruim een jaar de wielersport intensief te hebben gevolgd heeft ze besloten het zelf ook te gaan proberen. Dit idee sloeg aan en momenteel fietst Iris al bijna twee jaar, trainende voor hét wielrenevenement waar ze altijd al aan mee heeft willen doen: Alpe D'HuZes.

Iris haar liefde voor het wielrennen kent vele aspecten; allereerst manifesteert deze zich in het fietsen zelf en de constante uitdaging voor Iris om haar fysieke grenzen te testen. Ook beschrijft Iris poëtisch de vrijheid van het wielrennen: "Terwijl je sportief bezig bent, ligt de wereld aan je voeten." Iris verhaalt haast in trance: "Je bent vrij om te gaan waar je wil en te genieten van de omgeving."

Blog

Naast haar passie voor wielrennen blijft Iris toch ook gewoon scholier en is ze het aan het eind van de dag ook van belang daar de nodige uurtjes in te steken. Om hetgeen dat ze liever doet toch te kunnen delen buiten het wielrennen om, houdt Iris een blog bij waarop ze haar doelstellingen en recente prestaties vastlegt.

Alpe d'HuZes

De Alpe d'HuZes is een fietscompetitie waar vrijwilligers zich aanmelden om niet elkaar, maar kanker te bestrijden. De deelnemers worden geacht minimaal één keer en zoals de naam al verklapt maximaal zes keer de 21 bochten van de Alpe d'Huez te beklimmen.

Iedereen fietst op zijn eigen niveau, het motto van de competitie is 'opgeven is geen optie'. Alle donaties die worden gedaan om de vrijwilligers te sponsoren, worden honderd procent doorgesluisd naar onderzoek voor kanker. Voor Iris en haar mededeelnemers is het belangrijk te beschikken over doorzettingsvermogen, snelheid en een goede conditie.

Iris denkt niet enkel in staat te zijn de opdracht te voltooien, ze wil zelfs nog een paar keer extra de berg bestijgen. "Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens te maken gehad met kanker en gezien ik van nature graag fiets, kan ik net zo goed mijn passie gebruiken om deze mensen te helpen." En met dit mantra in haar hart, zal Iris de berg bestijgen en afdalen, weer bestijgen en weer afdalen, enzovoorts.

Steunen

Om Iris én de Alpe D'HuZes hun doel te helpen bereiken kunnen belangstellenden haar sponsoren via de fundraiser op de site van Alpe d'HuZes. Op die fiets draagt u bij aan kankeronderzoek en de ervaring waar Iris haar leven lang naar uit heeft gekeken.