De mooiste dag van je leven kan plaatsvinden bij De Verzameling.
De mooiste dag van je leven kan plaatsvinden bij De Verzameling. Foto:

Van kerkgebouw tot belevenislocatie

De Verzameling biedt ruimte voor concerten, exposities, rouw, trouw en vergaderingen

WESTERVOORT - Marie-José van Hekke en haar man Jan kochten in 2006 de gereformeerde kerk in Westervoort. In nog geen half jaar tijd werd het al wat gedateerde gebouw van binnen helemaal gerenoveerd en doopten ze het om tot De Verzameling. "Want", vertelt Marie-José, "het gebouw herbergt een verzameling aan kunst, muziek, trouw- en rouwlocatie en vergaderruimte." In 2019 staan er mooie concerten op het programma. Wie daar volop van wil genieten kan een passe-partout kopen.

De ogen van Marie-José stralen als ze vertelt over dit bijzondere gebouw in Westervoort. "Eigenlijk werden we in de jaren tachtig al verliefd op deze kerk en toen het in 2006 te koop kwam te staan twijfelden we geen moment. Het is zo'n prachtige plek en het biedt zoveel mogelijkheden." Marie-José en Jan studeerden allebei aan de Kunstacademie in Tilburg. Marie-José kreeg een baan aan de Katholieke mavo in Doesburg als tekendocent, daarna op de Meao in Velp. Na wat omzwervingen in Arnhem en Velp is het stel in Westervoort gaan wonen en begonnen ze voor zichzelf.

Marie-José en haar man Jan runnen samen het interieurontwerpbureau Concepts & Images. Het bedrijf heeft al heel wat mooie projecten op haar naam staan. "Dat zijn projecten in het hele land. Voor een mooie opdracht gaan we graag op pad. Zo hebben we opdrachten door heel Brabant gedaan, Hoogeveen, Maastricht, maar ook in Antwerpen. Op dit moment zijn we bezig met een project in Rotterdam." Dichterbij huis zijn zij onder andere verantwoordelijk voor de inrichting van het gemeentehuis in Duiven, de bestuursvleugel van het gemeentehuis Westervoort, de Gasthuiskerk in Doesburg, het stadhuis Doesburg, een school in Lochem en de benedenverdieping van het Gouden Handen in 's Heerenberg. De opdrachten variëren van het inrichten van overheidsgebouwen tot woonhuizen, van trouwzalen tot crematoria.

Kruisbestuiving

Marie-José en Jan combineren hun bedrijf Concepts & Images met het beheer van De Verzameling. "Eigenlijk hebben we nu twee aparte bedrijven die elkaar fantastisch aanvullen. Concepts & Images is natuurlijk onze core-bussiness. De Verzameling heeft door de crisis een moeilijke start gehad. Maar sinds vorig jaar gaat het heel goed", zegt Marie-José trots. "We begonnen met een galerie in te richten. We zijn allebei grote kunstliefhebbers en dat past hier zo goed. Daarna zijn we concerten gaan organiseren. Het gebouw heeft een geweldige akoestiek. Dat aantrekken van de juiste artiesten gaat eigenlijk als vanzelf. Een van de eerste bekende artiesten, contrabassist Jasper Somsen, was zo enthousiast over het concept dat we op deze locatie een mooi podium boden voor jazzmuzikanten. Hij engageert nu andere bekende artiesten voor ons."

Ze vervolgt: "Tijdens de concerten vindt er vaak een mooie kruisbestuiving plaats. Gasten zien wat een mooie plek De Verzameling is. Een stel vroeg of ze er mochten trouwen. Al gauw werd De Verzameling een gewilde trouwlocatie. En niet alleen komen er mensen om te trouwen, maar ook om te rouwen. De rust die het gebouw uitstraalt maakt het bovendien een mooie gelegenheid om afscheid te nemen van een dierbare. Mensen die naar muziek luisteren laten hun oog vallen op een van de kunstwerken, ook dat is zo mooi, vindt Marie-José. De Verzameling is een echte belevenislocatie geworden.

Ellen ten Damme

Op de kalender van 2019 zijn er al een reeks concerten gepland. Marie-José is vorig jaar begonnen met het verkopen van passe-partouts voor deze optredens. Zo'n passe-partout geeft toegang tot alle concerten in de reeks. "Op die manier ben je zeker van bepaalde inkomsten, zodat je de artiesten een goed honorarium kunt betalen. Bovendien is er een vast publiek. Je leert de mensen kennen, je raakt verbonden met elkaar. We hebben op dit moment ook echt fijn publiek. Die concerten zijn echte feestjes. Mensen komen er altijd ontspannen vandaan. Dat komt ook omdat er geen afstand is tussen de artiest en het publiek."
Het genre wat in De Verzameling ten gehore wordt gebracht is vooral jazz, af en toe klassieke muziek, maar ook latin. Marie José: "Jazz heeft voor sommige mensen wel een bepaald imago, maar jazz is ook easy-listening en toegankelijk. Dat sluit heel goed aan bij De Verzameling."
Het passe-partout voor 2019 bevat kaarten voor zes maandelijkse zondagconcerten, inclusief een muzikaal weekend in april. Het passe-partout is bovendien overdraagbaar, als je zelf een concert niet bij kunt wonen kun je er een ander een plezier mee doen.
Eén van de grote namen op het concertprogramma is Ellen te Damme. Ellen is een veelzijdige artiest en past goed bij De Verzameling. "Eigenlijk is het een kadootje voor mijn man. Hij is al jaren een hele grote fan van Ellen. Het leek mij dus leuk om haar te vragen voor een optreden op 26 januari, want Jan is de 27e jarig. Via Jasper Somsen is dat gelukt. Zoiets maakt me echt blij."

Het kerstconcert met de jonge zangeres Lizzy Ossevoort op 22 december jl. was helemaal volgeboekt. Lizzy zong voor de derde keer in De Verzameling. "We hebben in De Verzameling een benefietconcert met Lizzy georganiseerd, om geld in te zamelen voor haar studie in New York. Dat was een groot succes. Wij bewonderen haar passie en ambitie en we vinden dat we elkaar daarin moeten ondersteunen."

Ook op zakelijk gebied krijgt De Verzameling steeds meer bekendheid. Er worden vergaderingen en trainingen geboekt. De Verzameling heeft daar een mooie rustige ruimte voor. "Voor de catering doen we altijd een beroep op een goede chef de cuisine. We leveren graag kwaliteit en professionaliteit aan onze gasten."

Marie-José: "We vullen elkaar goed aan, Jan en ik. Zowel in Concepts & Images als in onze passie voor De Verzameling. Jan is beeldend kunstenaar en richt zich voornamelijk op architectuur en ik houd me vooral bezig met beleving binnen het interieur. We houden allebei van mooie dingen en het blij maken van mensen." Op dit moment is er een verbouwing aan de gang in De Verzameling, Marie-José en Jan gaan wonen in het voormalige kerkgebouw. "We hadden hier ons kantoor, maar dat hebben we verplaatst. Zeg nou zelf, wat is er nou mooier dan ook te wonen in dit prachtige gebouw?" Meer informatie over De Verzameling en het passe-partout: www.deverzameling.nl.

'Beleven' staat centraal in De Verzameling.