Nynke Kooy bij de Golden Gate Bridge tijdens een uitstapje. Foto: PR Nynke Kooy
Nynke Kooy bij de Golden Gate Bridge tijdens een uitstapje. Foto: PR Nynke Kooy Foto:

'Ik wil buitenlandcorrespondent worden'

Redacteur DLHG-Courant Nynke Kooy beleeft haar American dream

LIEMERS/SAN FRANCISCO – Redacteur Nynke Kooy (20) van de Liemers Helemaal Goed Courant verblijft vierenhalve maand in Amerika. De derdejaars studente journalistiek van de Hogeschool in Utrecht kon ervoor kiezen om een tijdje te studeren in het buitenland. Die keus was snel gemaakt; weg uit Europa, op naar Amerika. Nu is de Duivense inmiddels al enkele maanden in San Francisco.

Nynke: "Ik ben in San Francisco om mijn minor te halen. Dat is een deel van de opleiding die Hogescholen aanbieden, waarin je jezelf kan oriënteren op een ander vlak. Je kunt er dan ook voor kiezen om naar het buitenland te gaan. Nog voordat ik begon met de studie journalistiek, wist ik al dat ik dit wilde. Dat ik niet in Europa wilde blijven, wist ik ook al heel snel. Uiteindelijk is die keuze dus Amerika geworden."

"San Francisco is een superleuke stad met een leuke school en goede vakken, maar de scholen zijn hier niet beter dan in Nederland. Ik volg nu eigenlijk onderwijs dat niet echt op niveau is, maar er zijn wel wat vakken die je in Nederland niet hebt, dus leer ik er wel veel van. Als ik alle vakken haal, heb ik alle studiepunten voor mijn minor.

Grote campus

De school hier is heel anders dan in Nederland. Ten eerste is het een hele grote campus en lekker Amerikaans. Tijdens de lessen moet je goed actief meedoen en meediscussiëren, want dat telt mee in je cijfer. Ook doen ze hier geen herkansingen, wel kun je voor meer punten extra opdrachten maken. Het leukste van school vind ik het contact met de docenten en de opdrachten die we moeten doen. Hier hebben we het bijvoorbeeld veel over typisch Amerikaanse problemen waar ik vrij weinig over wist, dus het verrijkt mijn kennis over de Amerikaanse cultuur en het leven hier. Ook de kijk die ik had op Amerika is positief veranderd. Nederlanders denken dat alles in Amerika alleen maar draait om commerciële belangen en dat in de kerstperiode bijvoorbeeld, de kerstgedachte vergeten wordt. Maar ik hoor van mijn Amerikaanse klasgenootjes dat zij dit commerciële gedoe ook helemaal niet leuk vinden."

Buitenschoolse activiteiten

Naast het studeren, houdt Nynke ook nog wat tijd over voor buitenschoolse activiteiten. Zo maakt ze uitstapjes naar steden en bekijkt ze alle toeristische plekjes. Ook neemt Nynke op haar school in San Francisco deel aan een IEEC groep (International Education Exchange Council). In die groep zit zij in het marketingcomité. Daarbij promoot ze met een groep andere studenten de evenementen en activiteiten die ze organiseren.

Buitenlandcorrespondent

Later wil Nynke graag correspondent worden in Amerika en het liefst in New York. Het volgen van een deel van haar studie in Amerika lijkt een goede opstap, omdat ze dan al wat ervaring krijgt. "Ik wil later sowieso in de journalistiek in het buitenland gaan werken, maar dat kan uiteindelijk ook op een andere plek dan Amerika zijn", vertelt Nynke.