Afbeelding
Foto:

Multatuliaanse reactie

Commentaar

Het laatste idee over het ten gronde richten van religieuzen. Voorlopig dan. Ik zie het wel gebeuren dat er twee edities, zo'n vijf ideeën verder, weer een idee is over religieuzen en hoe stom, dom of wat dan ook ze wel niet zijn. Wat ik zo grappig vind is dat Multaboni religieuze mensen de grond in probeert te boren, maar als ik dan naar idee 1327 kijk, bedenk ik iets dat tegen hem gebruikt kan worden.

Hij zegt dat je nergens respect voor hoeft te hebben, maar je moet verbondenheid voelen met wat waar is en oprecht. Maar als jij oprecht gelooft dat god bestaat of dat er meerdere goden bestaan, afhankelijk van je geloof en jij gelooft oprecht dat alles waar is, dan voel je je dus verbonden met je geloof. Multaboni wil religieuzen dus neerhalen, maar hij zegt ook verbondenheid te voelen met wat waar is en oprecht. Ik snap wel dat hij het dan heeft over feiten en wetenschap en dat soort dingen, maar hij zegt het niet.

Ik zie nergens staan dat hij dat bedoelt, dus als jij iets waar acht, dan is dat in jouw ogen ook waar en voel je je verbonden. Dit kan dan voor andere mensen een onwaarheid zijn, maar wie weet er ook wat waar is? Volgens mij niemand. Je kan zo veel dingen bewijzen, maar wij mensen zullen altijd onwetend zijn, hoe hard we ook nadenken.

Onze hersens zijn waarschijnlijk te klein voor alle kennis van de wereld of het was de wil van god (om Multaboni commentaar te geven). En wie zegt dat god er niet voor zorgt dat wij geen bewijs voor hem kunnen vinden, zodat we moeten nadenken. Denk daar maar over na, Multaboni. Misschien zijn al deze ideeën over een paar jaar wel in de vergetelheid geraakt of word jij debiel genoemd, door gelovigen, ongelovigen en mensen die nog meer nadenken dan jij. Wie weet welke nadenkers er in de toekomst zullen zijn?