Willy Driessen:
Willy Driessen: "Om de financiële huishouding op orde te houden halen we onder meer oud papier op." Foto: Ton de Vlieger Foto:

'Muziek maken geeft je leven inhoud'

Willy Driessen is al bijna vijftig jaar onderdeel van de St-Andriesfamilie

GROESSEN - Muziek maken is meer dan alleen maar muziek maken. Je wordt er blij van, je ontwikkelt jezelf op een bijzondere manier. Het maakt niet uit of je zingt, danst of een instrument bespeelt, muziek geeft inhoud aan je leven. Bij St. Andries weten ze dat al ruim zeventig jaar. Die beleving dragen ze graag over aan anderen, die muziek nog niet in hun genen hebben, maar er wel voor open staan. Muziek maken, maakt je gelukkig. Daar weet Willy Driessen alles van.

Willy Driessen (58) is al bijna vijftig jaar bezig met muziek. Hij begon op tienjarige leeftijd bij St. Andries met de kleine trom, maakte de overstap naar de schuiftrombone en speelt alweer meer dan 25 jaar op de bastuba. Die bastuba werd eerst heel erg lang bespeeld door zijn vader Theet, één van de oprichters van de muziekvereniging. Zelf is Willy al weer 21 jaar bestuurslid, waarvan achttien jaar als voorzitter. Willy ziet het overdragen van zijn kennis en ervaring aan anderen als zijn grootste uitdaging. Hij is mede-initiatiefnemer van de commissie Ledenwerving. Zijn passie: kinderen leren omgaan met muziek. Het eerstvolgende project waar hij midden in zit is de AMV (Algemene Muzikale Vorming) voor kinderen vanaf 7 jaar.

AMV-opleiding

Vanaf januari 2019 wordt op de maandagmiddag, aansluitend aan het lesrooster van de Joannesschool, door een vakbekwame muziekdocent AMV-les gegeven. Deze docent maakt kinderen spelenderwijs vertrouwd met de eerste basisvaardigheden om muziek te maken. Kinderen die de AMV volgen krijgen, in het kader van instrumentkeuze, aan het eind van de opleiding ook les op instrumenten. Deze opleiding duurt, afhankelijk van de ontwikkeling van de kinderen, 1,5 jaar. Voor iedere belangstellende zijn instrumenten beschikbaar. Wat is leuk? Waar zit een uitdaging in? Probeer het, instrumenten hoeven niet zelf te worden aangeschaft. "Je krijgt ze in bruikleen mee naar huis om ook thuis te kunnen oefenen", vertelt Willy Driessen.

Late starters en herintreders

Deze 'aanbieding' geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor late starters en herintreders. Willy Driessen: "Kennis maken met muziek kan op iedere leeftijd een uitermate plezierige ervaring zijn. Er lopen heel veel mensen rond die ooit een instrument hebben bespeeld of dit altijd al wilden en er maar niet aan toekomen om de draad op te pakken. En denk nou niet dat je het niet (meer) kunt. Alles is te leren." Lid worden is meer dan muziek maken. Het is deelgenoot worden van de St. Andriesfamilie, waarin gezamenlijk muzikaal actief zijn de motivatie is van de leden. Willy: "St. Andries hanteert lage tarieven, omdat we iedereen, echt iedereen, de kans willen geven. Dat tarief kunnen we zo laag houden omdat, St. Andries veel meer doet dan alleen muziek maken. Om de financiële huishouding op orde te houden ontwikkelen we veel activiteiten, waaronder het ophalen van oud papier. Daarom sta ik zó op de foto".

Meer weten over de AMV of instrumentale opleiding? Ga naar www.st-andries of stel een vraag op opleiding@st-andries.nl.