De verbouwing is nog in volle gang.
De verbouwing is nog in volle gang. Foto:

Nieuwe dorpsaccommodatie ontluikt voor Groessen

GROESSEN – Vrijwilligers draaien op volle toeren om de verbouwing van de nieuwe dorpsaccommodatie te voltooien. Voorzitter Henk Bruns geeft inzicht over wat er zich straks binnen de muren van dit gebouw gaat afspelen.

In Groessen staan de gebouwen van het Dorpshuis, jongerensociëteit Rinoceros en de judovereniging al even in de steigers, de bouw is daar in volle gang. Binnen niet al te lange tijd zal zich hier de nieuwe dorpsaccommodatie ontpoppen: een plek voor jong en oud om samen te komen en deel te nemen aan een pluriform van activiteiten: een plek van verbinding, een plek van Groessen. Dat varieërt van voorstellingen tot dagbestedingen.

Doelstellingen

De ambitieuze verbouwing vindt niet plaats omdat de betrokkenen zich zo gruwelijk verveelden, zeer zeker niet. Nadat de gemeente in 2013 heeft besloten te bezuinigen, werd het oude gebouw geprivatiseerd. Henk Bruns, voorzitter van het dorpshuis, zag een gouden kans en heeft samen met Rinoceros en de judovereniging besloten het pand over te nemen. Omdat Groessen in een regio ligt met een hoge verenigingsdichtheid, zijn hier veel kansen op succes voor de dorpsaccommodatie die zich focust op het verbinden van ook de kleinere verenigingen. "De grootste verenigingen die redden zich wel, het zijn de kleine laagdrempelige verenigingen die veel profijt zullen hebben van een gedeeld dak boven hun hoofd," verklaart Bruns.

Ook is het voor de organisatie belangrijk om een laagdrempelige en multifunctionele plek te creëren waar jong, maar ook oud terecht kunnen om gezellig onder de mensen wat leuks met elkaar te doen. "Wanneer je steeds meer te maken krijgt met vereenzaming en je wereld kleiner wordt, is het een welkome toevoeging aan je leven om gezellig een drankje te doen of een biljartje te leggen," vertelt Van Dalen. De DAG heeft duidelijk een sociale maatschappelijke functie en draagt bij in het streven om het woon- en leefklimaat in een dorp op peil te houden en verder te verbeteren.

Om deze doelstellingen te realiseren, is door de organisatie een meervoudig plan opgezet bestaande uit maar liefst drie fases. Dit misschien omdat film- of boektrilogieën immers ook vaak van hoge kwaliteit zijn.

Fase 1 & 2: de bouw en de verbinding

Voorafgaand heeft het bestuur besloten om de bestaande gebouwen van onder andere de judovereniging, het café en natuurlijk het dorpshuis zelf bij elkaar te voegen en een gezamenlijke ingang te maken voor al wat zich binnen de muren van de dorpsaccommodatie gaat afspelen. De nodige muurtjes en raampjes moesten worden gesloopt, dit echter niet zonder hulp. Met de sponsoring door de provincie, de gemeente, het Oranjefonds, het VSB-fonds en de Rabobank, werd woord naar daad gezet om dit plan ook financieel te realiseren. Ook de ruim 35 vrijwilligers hebben hun bloed, zweet en tranen ingezet om letterlijk en figuurlijk te verbinden. Voor dit alles is het wel zaak dat het duurzaam gebeuren moet. "Je moet met je tijd meegaan en als we willen dat de dorpsaccommodatie deze tijd ook volhoudt, zullen we een duurzaam gebouw met een duurzame exploitatie neer moeten zetten," spreekt Bruns.Wanneer de gereedschappen straks zijn neergelegd, is het feest geblazen. De veel besproken dorpsaccommodatie zal opgeleverd worden en een leven zonder zal op den duur ondenkbaar zijn. Tot die tijd zal er nog het een en ander verbouwd moeten worden voordat het gebouw de deuren opent. Meer informatie zal volgen wanneer de verbouwing door de derde fase heen is.