Zeventig jongeren van over de hele wereld bijeen.
Zeventig jongeren van over de hele wereld bijeen. Foto:

Archief HOPE XXL: Triple-A conferentie

Op de trappen van het Vredespaleis poseren de zeventig deelnemers aan de TRIPLE-A conferentie van HOPE XXL. In mei 2014 strijken vanuit Afrika, Azië en Noord- en Zuid Amerika, de studenten neer in Den Haag. Ze buigen zich over wat de vierde versie van De Liemers List zal worden.

Terugblikkend was dit een van de mooiste conferenties en…sowieso de gezelligste. Kwam dat door het meisje Julie uit China, dat op elke plek waar ze komt haar voet op haar hoofd legt en daar een foto van laat maken? Een stralende Aziatische positieveling, die het allemaal geweldig vond en blij was dat ze er deel van kon uitmaken.
Was het omdat het getal 8 'doorbrak'? De 8 die het streven van HOPE XXL op de meest eenvoudige wijze weergaf? Wat wil HOPE XXL? Een wereld waar mensen hun leven met een 8 waarderen. Hadden we daarvoor een heel trits woorden nodig om het uit te leggen, nu was het met één zin duidelijk. Was het omdat het gezelschap zo gemêleerd was qua afkomst, dat die afkomst totaal geen rol speelde? Was het omdat er echt goed naar elkaar geluisterd werd? Of omdat het ontbrak aan grote betweterige ego's? Of omdat er ruimte was voor diversiteit en een vorm van mildheid die tastbaar werd? Zoals zo vaak zal het een combinatie zijn geweest. Een cocktail van factoren die dan bijeenkomen en samenvallen om een perfect plaatje te maken. We hadden zevenhonderd aanmeldingen gehad en deze zeventig waren geselecteerd omdat ze de beste brief geschreven hadden. Bij het afscheid kwam de Pakistaanse jongen, centraal op de foto, met een cadeautje voor de organisatie. Een rood doosje met daarin een goudkleurige metalen plaat waarop uiterst lieve bedankwoorden waren gefreesd. Onderaan stond zijn naam met daarvoor het woord Prins. Hij bleek van een of andere adellijke familie te zijn. Hij had daar niets over geschreven of over gesproken. Geen groot ego. Gewoon een toffe vent, net als al die anderen.