Afbeelding
Foto:

Ideeën

1327

Je hoeft nergens respect voor te hebben, je moet verbondenheid voelen met wat waar is en oprecht.

1328

We kunnen van alles afschaffen, zo nu en dan moet je ook wat afstoffen. Iets wat in de vergetelheid is geraakt weer oproepen. Het woord debiel moet geherintroduceerd, met als inhoud; het tegen beter weten in iets doen wat evident stom is. Vervolgens is het onze taak om die nieuw geformuleerde debiliteit met wortel en tak zichtbaar te maken, aan de kaak te stellen zodat individuen het terzijde schuiven. Ons ontdoen van deze debiliteit is een volgende stap in menselijke evolutie.

1329

We moeten denken én werken.
Cognita et labora

1330

Voorlopig de laatste religieuze aanval. Denk niet dat er geen meer volgen. Ik beschouw het ondermijnen en te kijk zetten van de religieuze leugen in de breedste zin van hun woord als mijn hoofdtaak naast het uitrollen van wat Olof Palme zo mooi zei; "we should try to make life as decent als possible'.

1331

Religieuze mensen hebben de neiging zich naar boven te richten. Daar situeren ze hun godje. Ze bidden doorgaans naar de lucht toe. Kijken er verheven bij. Ze bouwen er torens voor, ze graven nooit kuilen. Door het religieus gendefect, dat heet, door systematisch het denken uit te schakelen of alleen ten goede te laten komen voor het angstvallig, met oogkleppen op, zoeken naar bewijzen voor je geloof, waarvan je diep van binnen echt wel weet dat het allemaal onzin is, wordt je natuurlijke aanleg om vragen te stellen kapot gemaakt of on hold gezet. Het goede nieuws is dat het denken, op eigen initiatief, ook weer zonder al te veel problemen kan worden ingeschakeld en daardoor wordt dan dit Syndroom van Up, waaraan men hevig kan lijden, opgeheven.