Nieuwbouw kerkplan Hof van Gendt met 22 koopappartementen. (foto: Sjaak Veldkamp)
Nieuwbouw kerkplan Hof van Gendt met 22 koopappartementen. (foto: Sjaak Veldkamp)

Raad vraagt aandacht

voor huurwoningen en jongeren

LINGEWAARD – Om knelpunten in de woningbouw aan te pakken denkt het CDA aan een onderzoek voor nieuwe een woonwijk in Lingewaard. Dit is één van de opvallendste gedachtespinsels van de gemeenteraad die zich buigt over de Nota Wonen 2020. De rode draad is meer huurwoningen en meer bouwen voor jongeren.

Lingewaard wil voor 2023 duizend woningen er bij. Om die ambitie scherp te zetten staat woningbouw weer op de politieke agenda.
Een aantal woningbouwplannen is concreet. Maar bij veel plannen is er geen overeenkomst met een projectontwikkelaar. Er moet dus een tandje bij. En dat kan, vindt het CDA. Maar dan moet de gemeente zich ruimhartiger opstellen richting mensen met ideeën om te gaan bouwen. Die mensen moet je beter aanhoren wat ze willen. En niet zoals het volgens CDA-er Theo Peren nu gebeurt, dat ze een 'njetbriefje' toegestuurd krijgen zonder ze uit te nodigen voor onderhoud. Volgens het CDA is er nog grond genoeg om te bouwen, ook wat betreft uitbreiding van bestaande wijken.

De VVD denkt vooral aan het bouwen van koopwoningen tot 200.000 euro. Bedoeld voor starters en 1-persoonshuishoudens. De VVD vindt ook dat er gebouwd moet worden naar behoefte. Aandacht voor de bouw van de middenhuur is belangrijk voor een goede doorstroming. Zo wordt volgens de VVD wat gedaan aan scheefgroei, zodat je er voor kunt zorgen dat er genoeg sociale huurhuizen beschikbaar zijn voor mensen met een laag inkomen. Hierin krijgen ze steun van GroenLinks. Die hameren er al langer op dat met projectontwikkelaars harde afspraken gemaakt moeten worden.

Een aantal fracties lijkt zich hard te maken voor woningsplitsing. Lokaal Belang Lingewaard vindt dat hiervoor eenvoudigere en toegankelijkere regels moeten komen. Binnenkort volgen er bewonersbijeenkomsten met Bewonersraad Lingewaard, Huurdersvereniging Gendt en lokale belangengroepen.