Dennis Knuiman in actie voor Betuws bekerhoop Sc Bemmel. Hij scoorde twee keer tegen Achilles'29: 3-1 winst). (Foto: Dennis Peters)
Dennis Knuiman in actie voor Betuws bekerhoop Sc Bemmel. Hij scoorde twee keer tegen Achilles'29: 3-1 winst). (Foto: Dennis Peters) Foto:

Alleen Sc Bemmel nog 'cupfighter'

Belabberd bekervoetbal in de Betuwe

Tekst: Hans Schmeinck

BEMMEL/HAALDEREN – In de reguliere competitie staan veel voetbalclubs uit Lingewaard en Overbetuwe er prima voor. Maar in de beker zijn bijna alle verenigingen er al na twee (!) rondes uit geknikkerd. Alleen Sc Bemmel niet. Dat is de trotse cupfighter van de regio.

De regio (Over)Betuwe telt een mooi aantal van 18 amateurvoetbalclubs; de zondag eersteklassers Sc Bemmel, De Bataven uit Gendt en RKHVV uit Huissen, tweedeklasser Spero uit Elst, derdeklassers DVOL uit Lent, HAVO uit Haalderen, RKSV Driel, vierdeklassers Angeren, GVA uit Doornenburg, Jonge Kracht uit Huissen, OSC uit Oosterhout, vijfdeklassers SDOO uit Heteren en SVHA uit Herveld-Andelst. En qua zaterdagvoetbal zijn dat Excelsior Zetten (derde klasse) en Dodewaard, Elistha uit Elst, EMM Randwijk en Sc Valburg.

Een flink aantal van die verenigingen staat er in de reguliere competitie goed (Sc Bemmel, De Bataven, RKHVV, HAVO tot prima (GVA, Jonge Kracht en Dodewaard) voor. Maar het bekertoernooi is een compleet ander verhaal, van de 18 clubs is er na afgelopen zondag c.q. twee rondes nog maar één over: Bemmel.

De ploeg van trainer Ronald Grotenbreg (onder andere ex-De Bataven en Jonge Kracht) schakelde vorige week dinsdag knap Achilles'29 uit met 3-1 (twee keer Dennis Knuiman, zie foto en Ricky Houterman). Hoewel knap, het team van voormalig Bemmel-trainer Stefan Muller presteert abominabel slecht in de zaterdag hoofdklasse. De Groesbekers verliezen bijna alles met grote cijfers en staan met 1 schamel punt stijf onder aan.

Sof HAVO

Afgelopen donderdag had RKHVV zich naast Bemmel kunnen scharen als cupfighter, maar de Huissense competitiegenoot deed zich thuis tekort tegen de competitiegenoot van Achilles'29, Duno uit Doorwerth: 0-2. Door goals van Mats Grotenbreg en Andreas Dusink. Waarbij eerstgenoemde extra zout in de wonden deed door bij het vieren een Jonge Kracht-shirt te tonen, zijn voormalige club en de aartsrivaal van RKHVV.

En afgelopen zondag lukte de laatst overgebleven Betuwse bekerhoop HAVO het ook niet om de tweede ronde te overleven. De derdeklasser blameerde zich enigszins bij Loenermark, in feite een middenmoter in de vierde klasse F. Maar de Haalderenaren speelden een moeizame wedstrijd, kwamen op achterstand en maakten dat via Jeff Derksen alsnog goed: 1-1.

Maar in de daaropvolgende strafschoppenserie vloog HAVO er alsnog uit. Joey Alofs had de winnende pingel op z'n schoen maar miste en toen Gijs Gertsen ook niet raak schoot was het bekersprookje van HAVO over.

Jeugd heeft toekomst


Afgezien van het belabberde bekervoetbal van de vlaggenschepen van de Betuwse clubs, was er bij de junioren een aansprekend succes in de competitie. In de – landelijke – vierde divisie E pakte Jonge Kracht JO19-1 de eerste periodetitel. Het talententeam van trainer Jeroen Neuhaus werd vorig jaar kampioen en maakt een stap hoger dus ook al kans op de titel. De Huissense 'jungskes' staan met acht gespeeld en 21 punten (doelsaldo: 32-18) bovenaan.