Nijmegen heeft de ambitie  om eind 2020 aan de Stationsstraat Skaeve Huse realiseren. (foto: Sjaak Veldkamp)
Nijmegen heeft de ambitie om eind 2020 aan de Stationsstraat Skaeve Huse realiseren. (foto: Sjaak Veldkamp)

Lingewaard vreest

overlast daklozen in Nijmegen-Noord

BEMMEL – Het college van Lingewaard is van mening dat Nijmegen niet netjes omgaat met hun buren. Zonder overleg wil de Waalstad aan de Stationsstraat in Nijmegen-Noord vijf woonunits voor Skaeve Huse realiseren. Op steenworpafstand van Ressen. Bewoners van Ressen maken zich samen met het college zorgen. Lingewaard heeft bezwaar ingediend en vraagt op zijn minst overleg om tot een oplossing te komen. Wat te doen bij overlast.

Skaeve Huse zijn simpele containerwoningen bedoeld voor moeilijk te huisvesten personen die voor zware overlast in de omgeving zorgen. Nijmegen heeft gekozen voor 16 woningen in Dukenburg en 5 woningen met een begeleidersunit bij Ressen. Volgens Nijmegen bedoeld voor personen met een 'psychiatrische aandoening die vaak al lang dakloos zijn omdat andere mogelijkheden van onderdak niet werkten'.

Nijmegen werkt al jaren aan Skaeve Huse. Toen in 2017 de Stationsstraat in beeld kwam ontstond er politieke onrust in Lingewaard. Even leek na ambtelijk overleg, het voorgenomen plan bij Ressen niet door te gaan. Het bericht dat Nijmegen het toch wilde doorzetten, viel het college rauw op hun dak.

Faliekant tegen lijkt het college ook niet te zijn zo blijkt uit de toelichting van wethouder Aad Slob. Hij begrijpt dat Nijmegen een oplossing zoekt voor huisvesting van eerder genoemde personen. Maar er is ook vrees van politie en Lingewaard voor overlast. Het college mist een plan van aanpak om mogelijke misstanden rond Skaeve Huse te voorkomen, legt Slob uit. Lingewaard wilt met Nijmegen hierover in gesprek en meedenken. Om in een 'vriendschappelijk' overleg tot een oplossing te komen wat intrekking van het bezwaarschrift tot gevolg kan hebben. Komt er geen beweging, dan heeft Lingewaard twee mogelijkheden. Zich er bij neerleggen dat bij Ressen zogenoemde asowoningen komen of beroep aantekenen bij de bestuursrechtspraak Raad van State.