Afbeelding
Foto:

(Dag)lenzen om mee te lezen,

ze bestaan echt!

BEMMEL - Zodra u boven de 40 bent, is de kans dat de kleine lettertjes van dichtbij lezen moeite kost. Op zeker ogenblik heeft u een betere oplossing nodig dan een sterkere lichtbron of het leeswerk wat verder weghouden. Een leesbril of multifocale bril, maar wist u dat er ook multifocale (dag)lenzen bestaan?

Hoe werkt dit? Een multifocaal brillenglas is opgebouwd uit verschillende sterkten. Het veraf zien bevindt zich boven in het glas en verloopt geleidelijk naar het nabij zien onderin. Het deel om veraf te zien bevindt zich centraal, voor uw pupil, bij het lezen beweegt u automatisch uw ogen naar beneden. In theorie werkt dit bij multifocale (dag)lenzen ook zo, maar beide delen bevinden zich voor uw pupil.

Uw brein selecteert

Hoewel u dus tegelijkertijd door uw veraf- en uw leessterkte kijkt, verwerkt uw brein de beelden razendsnel en selecteert die beelden die u nodig heeft om scherp en comfortabel te zien. Vergelijk het met een gesprek voeren op restaurant. Ondanks de 'ruis' van gesprekken van andere gasten kan u uw gesprekspartner goed volgen. Uw brein kiest namelijk op welk deel van de 'ruis' het zich concentreert. Zo werkt goed zien met multifocale (dag)lenzen ook.

Gewenning

Om te zien kost dat even tijd. Met multifocale (dag)lenzen ervaart u eerst wellicht wat optische 'ruis': kringen om lampen heen of een lichte schaduw op straatnaamborden. Dit verdwijnt gemiddeld na een paar dagen.

Komt u gerust eens langs bij Oogzorg Thijssen aan de Dorpsstraat 50E in Bemmel. Onze oogzorgspecialisten kunnen u meteen vertellen of multifocale (dag)lenzen iets voor u zijn. Nu zeer voordelig uit te proberen, zie elders in deze krant! www.oogzorgthijssen.nl.