Afbeelding
Foto:

Huissen in Tekstbeeld

Gespot: boomstammen als verkeersgeleider…

Tekst en foto: Gerrie Aldershof


...Een onverwachtse ontmoeting. Dat overkwam mij op het fietspad bij de gevaarlijke oversteek Looveerweg, Badweg, in de Huissensche Waarden. Net over het bruggetje over de Strang. Links. Daar lag hij voor mij. De grauwe abeel, de Populus canescens 'Witte van Haamstede' (een Nederlandse kweekvorm). Pontificaal, in stukken gezaagd, barricadeert deze boom één van de oversteekpunten.

Ik herkende deze boom in één oogopslag aan de grijswitte schors. Jeetje, dat is de eens zo deftige en dikste boom uit parkzone De Zilverkamp die, met vijf soortgenoten, de wervelstorm van 4 juni dit jaar niet overleefden. Een drama. Over deze 'woudreus' heen zag ik strandpaviljoen Buiten aan de Badweg. Weer een 'hoogstandje' van de 'Buitenpoorters', de 'maatschappelijke ondernemers', Herman van Gellecum en (zaken)partner Bianca Visser. Geweldig! En (rechts) tussen de 'ligweide' van het Zwanewater en de Looveerweg zag ik nog een rij liggen van zeker honderd meter aan boomstammen. Dikke, dunne, maar wel allemaal courante maten van een dikke twee meter lang. Ik spot allerlei boomsoorten; van veldesdoorn, eik tot es. Ook allemaal gesneuveld door die genadeloze wervelstorm van 4 juni en ook afkomstig uit parkzone De Zilverkamp. De boomstammen doen hier in het zomerseizoen dienst als verkeersgeleiding gezien het diverse verkeer over de Looveerweg. Maar ook om tijdens dat zomerseizoen het parkeren in de berm te voorkomen. Een nostalgisch gevoel overheerste mij bij deze onverwachtse ontmoeting. Ik heb namelijk al deze bomen als jonkies zien opgroeien tot deze joekels. Niet te geloven!

Het 'brein' plus de uitvoering achter deze 'natuurlijke oplossing' lag bij de gemeente Lingewaard in 'samenspel' met strandpaviljoen Buiten. Al met al, extra recreatiedrukte met strandpaviljoen Buiten in het zomerseizoen is mooi, maar de verkeersveiligheid staat altijd voorop...

(Opmerking: De grauwe abeel, de 'Witte van Haamstede', bij de oversteek Looveerweg, Badweg is kortgeleden weggehaald voor de maïsoogst, maar het wordt volgens zeggen in het zomerseizoen 2020 weer teruggeplaatst.)