Afbeelding

In memoriam Karel Vliem

HUISSEN - Op woensdag 18 september j.l. overleed op 80-jarige leeftijd in het CWZ-ziekenhuis te Nijmegen de markante Huissenaar Karel Vliem.

Karel werd in 1939 geboren. Hoewel Karel zich al jong ontpopte als een gezellige prater, bleven zijn talenten nog lang voor een groter verborgen. Dat veranderde in 1981. Na het onverwachte overlijden van Kees Berendsen nam hij op 29 november van dat jaar de presidentsstaf over en begon zijn loopbaan bij de Kraonige Zwaone. Van meet af aan ontwikkelde Karel een geheel eigen stijl. Alle optredenden werden door hem aangekondigd met een rijmpje en na elk optreden sprak hij de artiesten toe. Hij was daarbij altijd vliemschèrrep!

Zelfspot was hem niet vreemd. Toen hij in 1988 een kat voor het fietswiel kreeg maakte hij een lelijke smak. Onder het motto 'Huusse mik zien katte eiges' werd er dat seizoen carnaval gevierd. Toen men in Huissen het talent van Karel had ontdekt, werd hij van alle kanten benaderd om als spreekstalmeester op te treden. Zo was hij actief bij De fanclub van De Bevelanders en bij de Vrienden van Huissen. En fungeerde hij voor jong en oud als Sinterklaas en Kerstman.

Dat het was niet alleen maar lol was dat het publieke leven van Karel bepaalde liet Karel zien toen hij het voortouw nam het beeldje van Sint-Elisabeth in het huidige Convent gerestaureerd moest worden. Na de viering van het 44-jarig bestaan van de Kraonige Zwaone in 1999 vond Karel het genoeg. Gaandeweg trok Karel zich terug uit het publieke leven, maar ondanks dat was en bleef hij tot het laatst een bekend en geliefd Huissenaar. Moge hij rusten in vrede.