Fort Pannerden toont oorlog en Exodus in Lingewaard

DOORNENBURG - In het kader van Gelderland Herdenkt organiseert Fort Pannerden in samenwerking met het Exodus Comité Huissen, een tentoonstelling over oorlog in de Betuwe. Een kleine indringende tentoonstelling: opdat we het nooit zullen vergeten.

Weinig mensen, behalve Betuwenaren, weten dat na Operatie Market Garden, vanaf 17 september 1944, de oorlog in de Betuwe pas echt begon! Gedurende zeven lange, natte, koude maanden werd het gebied, dat ingeklemd ligt tussen de Rijn en de Waal, frontlinie. Alle bewoners, die nog niet waren gevlucht, werden gedwongen te evacueren.


"In deze tentoonstelling richten wij onze aandacht vooral op de plaatsen die nu deel uit maken van de gemeente Lingewaard. Door middel van foto’s en teksten over de feiten, dorpen en verhalen van getroffenen, krijgt u een beeld van deze periode in dit gebied. Tijdens de tentoonstellingsperiode worden in onze winkel de Marigoldspeldjes verkocht (als symbool voor de burgerslachtoffers) en het bijbehorende boekje: ‘Zij, die voor u paraat stonden’."

Opening
De opening van de tentoonstelling was zaterdag 28 september. Nu is de tentoonstelling tijdens de openingstijden van het fort gratis te bezoeken. Meer info en aanmelden op de site: fortpannerden.eu.