Deel van Saxperiment Stroomopwaarts! tijdens repetitie voor optredens bij het 3 Oever Festival. (foto: Stefan Posthuma)
Deel van Saxperiment Stroomopwaarts! tijdens repetitie voor optredens bij het 3 Oever Festival. (foto: Stefan Posthuma)

Nieuwe muziek op het 3 Oever Festival

GENDT - Het 3 Oever Festival, het 3-daagse cultuurfestival in de Gelderse Poort, dit jaar van 20-22 september, is 3 dagen genieten van kunst, cultuur en natuur. Op de fiets of wandelend van atelier naar optreden, via pontjes over de grote rivieren.

Het festival, dit jaar voor de vierde keer, heeft inmiddels al een aantal mooie tradities. Eén ervan is de Artist in Residence (AIR), een kunstenaar die samen met anderen speciale voorstellingen maakt voor het festival.

De jonge jazzpianist Daniël van der Duim heeft als AIR 5 nieuwe composities binnen de beperking van de zogenaamde ‘pentatonische ladder’ geschreven, waarbij hij zich liet inspireren door de combinatie van pentatoniek en oosterse ritmiek in de Israëlische jazz. Bijzonder aan ‘Pentatonic’ is dat Daniël voor de uitvoering van zijn project samenwerkt met het vorig jaar opgerichte 3 Oever Orkest en met Stroomopwaarts!; het gelegenheidssaxofooncollectief van saxofonisten, afkomstig uit plaatselijke muziekverenigingen.

Beide orkesten staan onder leiding van de Nijmeegse trompettist/arrangeur Paul Vlieks. Pentatonic wordt drie keer uitgevoerd in de Piramide aan de Waal in Gendt. Daarnaast speelt Daniël ook met zijn eigen Doppler Trio op de Jazzcruise op zaterdagavond 21 september, samen met de HAN Big Band en Jo Sea.

Andere nieuwe muziek is de opera Op Wacht in Fort Pannerden, BRUL!, in de Heerlijckheid Herwen en Symponea Riviera, van de Nijmeegse componist Jos Engelhard voor Saxperiment Stroomopwaarts! Voor meer informatie over tijden en tickets en andere activiteiten: www.3oeverfestival.nl.