Speeltuinen in Lingewaard moeten uitdagender en groener. (foto: Sjaak Veldkamp)
Speeltuinen in Lingewaard moeten uitdagender en groener. (foto: Sjaak Veldkamp)

Speelruimteplan: Samen buiten ontdekken

BEMMEL – De speeltuinen in Lingewaard zijn niet uitdagend en uitnodigend genoeg. Daarom wil het college in de komende tien jaar jaarlijks 50.000 euro investeren. De kaders staan beschreven in het speelruimteplan 'Samen buiten ontdekken', opgesteld na een uitgebreid participatietraject.

Volgens de gemeente is er niks mis mee met de speeltuinen. "Er zijn voldoende speelplekken en de kwaliteit van de speelplekken is goed." Toch is er werk aan de winkel. "Onze speelruimte wordt door kinderen, jongeren en ouders als niet uitdagend genoeg omschreven." Dat was de uitkomst van een enquête. Een belangrijk signaal, vindt de verantwoordelijke wethouder Theo Janssen. Het speelruimteplan geeft de juiste aanzet. "We gaan acteren om de Lingewaardse speelruimte uitnodigend en uitdagend te maken voor alle doelgroepen van jong tot oud."

De speeltuinen worden groener, spannender en duurzamer. Oftewel de 'circulaire speelruimte'. Spannende elementen moeten de kinderen weer leren om buiten te ontdekken. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van stenen poefs, gekapte bomen en rioolbuizen. Ook wordt gekeken naar duurzame materialen en klimaatverandering, legt de gemeente uit. "Dit sluit ook aan op de wens van kinderen om speelplekken groen in te richten, te combineren met bijvoorbeeld een wadi (spelen met water) en speelgroen voor het bouwen van hutten en bomen om in te klimmen. Bomen kunnen ook dienen als doeltjes of onderdeel zijn van een spannend klimparcours."

Het speelruimteplan moet nog door de gemeenteraad worden vastgesteld. Daarna wordt bekeken welke wijk of kern als eerste in beeld komt. Vervolgens gaat de gemeente aan de slag. Met de speelruimte ontworpen door en voor alle gebruikers.

Wethouder Janssen gelooft er in. "Een uitdagende openbare speelruimte waar kinderen, jongeren, ouders en groot en grootouders elkaar ontmoeten en samen kunnen bewegen, sporten en spelen."