Ingezonden brief

Een (on-)toegankelijk

gemeentehuis

In de gemeente Lingewaard gaat de herbouw van het gemeentehuis van start. Er wordt een nieuwe indeling gemaakt voor de publieksontvangstruimtes en voor de werkruimtes. Ook wordt er een nieuwe raadsvergaderzaal aangebouwd. In presentaties is het ontwerpplan op tekeningen aangegeven.

De opdracht aan de architect is geschied volgens een viertal technische kernvoorwaarden waaraan dit alles moet voldoen en zoals verwoord in het raadsvoorstel, te weten:

Bij het ontwerp voor de herbouw is van onderstaande uitgangspunten uitgegaan:

  1. Een duurzame en prettige werkomgeving met speciale aandacht voor privacy, beveiliging, akoestiek en rekening houdend met een andere manier van werken.
  2. Een sober maar doelmatig gebouw.
  3. Het gebouw moet de komende 40 jaar kunnen voorzien in de huisvesting van de gemeentelijke organisatie.
  4. Het gebouw moet de intensivering van de interactie met de inwoners faciliteren en meer in het teken staan van het veilig ontmoeten van en overleg hebben met de inwoners. De verschillende adviesraden moeten beter gefaciliteerd worden.

Er is aan duurzaamheid gedacht in de vorm van onder andere zonnepanelen. En de toegankelijkheid voor mensen met een beperking in de publieksruimtes wordt volgens informatie ook gerealiseerd. Het siert de gemeente dat hiermee aan het coalitieakkoord tegemoet wordt gekomen. Echter het was doeltreffender geweest indien er een 'plan van aanpak toegankelijkheid' zou zijn geweest. Een 'Plan van aanpak toegankelijkheid' kan voor ambtenaren als basis dienen voor beleidszaken bij uitvoeringsprojecten en sluit ook geheel aan bij het huidige 'coalitieakkoord' en geeft hieraan niet alleen meer draagkracht maar ook daadkracht.

Mijn bezorgdheid berust op het feit of aan de toegankelijkheidseisen ook voldoende aandacht wordt besteed conform de normen van de 'Integrale Toegankelijkheid Standaard (ITS)' waaraan een overheidsgebouw, in het kader van het VN-Verdrag Handicap, volgens de wettelijke regelgeving moet voldoen. Jammer, dat er bij de presentatie van de bouwplannen en de opdracht naar de bouwaannemer, voor zover mij bekend, geen bepalingen over de waarborging van toegankelijkheid zijn opgenomen. NB: Het 'bouwbesluit' bevat geen bepalingen, en is absoluut niet toereikend hiertoe, om een goede toegankelijkheid te waarborgen.

Dit betekent, dat er voor onder andere de werkruimtes en de bestaande trappen van het gemeentehuis onzekerheid is of deze ook aan de ITS-normen gaan voldoen.

Bij een openbaar gebouw, waaraan trappen moeten voldoen, hebben deze trappen de volgende technische gebreken:

- de traptrede (aantrede) is te smal

- de traptrede (optrede) is te hoog

- de vorm van de trapleuning is niet omvatbaar

- het begin en einde van de trapleuning loopt niet door

- de trap is te hoog (18 treden), er ontbreekt een bordes

En met betrekking tot de inrichting van de trappen zijn er de volgende gebreken:

- er is geen visuele markering aan het begin van de trap en aan het einde van de trap

- de traptreden zijn niet zichtbaar gemarkeerd

- er is geen kleurcontrast bij de overgang van de vloer naar de trap

- de trapbekleding voldoet niet aan de vereiste stroefheid

Ik blijf er van uitgaan, dat na de herbouw het gehele gemeentehuis voldoet aan de ITS-normen en toegankelijk is voor zowel de gebruikers als voor de bezoekers, al dan niet met een beperking.

Oege van Dijk, Ambassadeur van 'Coalitie voor inclusie' (voor een inclusieve samenleving).