Het beetje  overgebleven landelijk uitzicht gaat er ook aan. (foto: Sjaak Veldkamp)
Het beetje overgebleven landelijk uitzicht gaat er ook aan. (foto: Sjaak Veldkamp)

Ressen blijft zorgen houden over komst Hornbach

RESSEN – Begin dit jaar had het college nog behoorlijk de pest in over de komst van bouwmarkt Hornbach in Nijmegen-Noord. Op zichtafstand van Ressen. Nu zegt het college dat de stevige brief richting Nijmegen met vooroverleg heeft gewerkt. Lingewaard gaat daarom akkoord met het ontwerp bestemmingsplan. De Vereniging Dorpsbelangen Ressen (VDR) echter niet. Wethouder Johan Sluiter wil Ressen aan de hand nemen om in Nijmegen hun 'zorgen en onduidelijkheden' weg te nemen.

De bouwkavel grenst aan de N325. Tussen bioskoop Cinemec en Ressen. Op deze Nijmeegse locatie komt een forse bouwmarkt met tuincentrum, een restaurant en tankstation. Eén bezwaar van Lingewaard en Ressen is bij voorbaat al weggenomen door de welstand van Nijmegen. Voorzitter Chris Meijs van VDR legt met plezier uit. De blokkendoos van Hornbach krijgt niet het bekende knaloranje, maar grijs. De naam komt in oranje op de gevel. "Bij Ressen komt de eerste Hornbach van Nederland in het grijs."

Er blijft genoeg ergernis over. De belangrijkste zorgen van Ressen zijn de inrichting van de groene buffer met rommelige volkstuinen en schuurtjes, en het toenemende verkeer, zegt Meijs. De plannen zorgen voor maximaal 8.000 extra auto's per dag. Met de Waalsprong en Hornbach heeft Ressen er geen voordeel van, vindt Meijs. Een deel van het extra stadsverkeer rijdt wel door Ressen, zo is de inschatting.

Lingewaard zegt van Nijmegen voldoende waarborgen te hebben dat volkstuinen geen rommelig beeld geeft. Wethouder Sluiter beoordeelt dat Nijmegen zelfs geen volkstuinen mogelijk maakt. Een moestuin wordt het wel. "Een aantal initiatiefnemers heeft samen met gemeente Nijmegen gebrainstormd over het eventueel realiseren van een pluktuin / notenboomgaardje.
Hoe concreet deze ideeën nu zijn, is op dit moment niet bekend", zo meldt het collegebesluit. Overleg hierover kan de onduidelijkheid en zorgen van Ressen wegnemen. Voorzitter Chris Meijs is benieuwd waar Sluiter én Nijmegen mee komen. De wethouder was niet bereikbaar voor een mondelinge reactie.