Onthulling oorlogsmonument Angeren. (foto: Ben Otters)
Onthulling oorlogsmonument Angeren. (foto: Ben Otters)

Oorlogsmonument Angeren onthuld

ANGEREN - Waarnemend burgemeester Josan Meijers, kinderburgemeester Tess Elbers en wethouder Theo Janssen hebben op 1 september het oorlogsmonument, bestaande uit twee panelen, in Angeren onthuld.

Na jarenlang speurwerk door ‘WABO research WO2’ is tot op vandaag vastgesteld, dat negentien geallieerde vliegtuigbemanningsleden tijdens de 2e WO in Lingewaard zijn gesneuveld. Hun namen zijn in het eerste paneel van het monument gegraveerd. Minke en Suze, leerlingen van IKC basisschool Marang, deden met hun verhalen de operaties van twee gesneuvelden herleven.

Het tweede paneel geeft symbolisch de hoop, verwachting en toekomst weer. De toekomst die begon met de wederopbouw, nadat de Betuwnaren van de evacuatie waren teruggekeerd. Met het indringende terugkeergedicht benadrukte Door Mom-Vermeulen van evacuatiegroep Mozaiek, dat die tijd om moed en veerkracht vroeg.

Interim-burgemeester Josan Meijers nam de talrijke aanwezigen mee in haar emotioneel verhaal over de jaren 40-45, zoals haar familie die van dichtbij had beleefd. Het officiële gedeelte werd door Harmonie Angeren met het Wilhelmus afgesloten.

Daarna riep Dick van Altena herinneringen aan WO II op, met zijn in het Betuws dialect gezongen nummers. Het lied ‘eens zal de Betuwe…' gezongen met Schip Ahoy was meer dan een ode aan het oorlogsmonument. Harrie Arends, voorzitter van de Historische Kring Angeren, stelde vast dat met de respectvolle onthulling, Angeren een waardig monument rijker is geworden. Mede dankzij de vele vrijwilligers, sponsoren, WABO research WO2, Gelderland Herdenkt en de gemeente Lingewaard.