Het koningspaar Harrie en Renate van Moerkerk met jeugdkoning Christo Flintrop.
Het koningspaar Harrie en Renate van Moerkerk met jeugdkoning Christo Flintrop. Sjaak Veldkamp

Gendt heeft een gewilde schutterskoning

GENDT – Het heeft een paar jaar geduurd, maar afgelopen maandag mocht schutterskoning Harrie van Moerkerk samen met het Sebastianus gilde de trotse koningin Renate thuis ophalen. De drukke en tropische takkenoptocht was een teken: Harrie is een gewilde koning. Er werd voor zijn paleis in de Langakker genoeg gedronken.

Schutters kunnen kort voor aanvang zich aanmelden om deel te nemen aan het koningschieten. Zijn vriendenploeg ‘Bier, Milandu en Wijn’ is zo groot, dat het gerucht al weken door het dorp ging. Harrie van Moerkerk gaat serieus schieten. Hij wilde het al een paar jaar. Om bij tegenkandidaten goed beslagen ten ijs te komen volgde hij bij de schutterij schietles. Nu mag het gebeuren. Mijn gezin moet er ook aan toe zijn, zei Van Moerkerk zaterdagmiddag vooraf. Toen was nog niet bekend dat hij de enige kandidaat zou zijn.
Het koningsschot moest wachten op de uitslag wie de jeugdkoning zou worden. Bij de schuttersjeugd is de animo stukken groter. 5 kandidaten, waaronder de kinderen van de toekomstige koning, Yorick en Esmee streden om de titel. Het werd een langdurige strijd. Ze zijn wel zenuwachtig, wist paps te vertellen. De 13-jarige Christo had zijn zenuwen als beste in bedwang. Hij mag in het seizoen 2019-2020 zich ceremonieel voegen bij het koningspaar Harrie en Renate. Ze hebben er zin in, zo lieten ze afgelopen maandag weten.