Waar is de bal? Excelsior Zetten (witte shirts) zal het een zorg zijn, zij blijven zaterdag derdeklasser na een relduel tegen Quick 1888.
Waar is de bal? Excelsior Zetten (witte shirts) zal het een zorg zijn, zij blijven zaterdag derdeklasser na een relduel tegen Quick 1888. Foto:

Promotiekansen voor veel verenigingen niet benut

Bijltjesdag in Betuws amateurvoetbal

Tekst en foto: Hans Schmeinck

Tal van amateurvoetbalclubs uit Lingewaard en de Overbetuwe hadden kansen op promotie, maar hebben die niet benut. Een schrale troost is dat komend seizoen er wel weer veel 'Betuwse' klassen en dus derby's zullen zijn. Ook positief: Excelsior Zetten liet de tanden zien in nacompetitiefinale en is -zaterdag- derdeklasser gebleven.

Het was vorig (Pinkster)weekend voor tal van Betuwse voetbalverenigingen bijltjesdag. Bijvoorbeeld voor Sportclub Bemmel. Dat streed maandag 10 juni in het verre Zundert, op de grens van België, bij Moerse Boys om een plek in de hoofdklasse van het amateurvoetbal. Maar alles wat mis kon gaan die Tweede Pinksterdag ging mis voor de Bemmelnaren.Twee spelbepalende spelers die uitvielen met fikse blessures, een rode kaart, een arbiter die veelal in het nadeel floot en curieus eigen doelpunt vlak voor tijd waardoor het duel met 2-1 verloren ging en de finale verkeken was. Een voordeel (voor de neutrale voetballiefhebber): Bemmel speelt volgend jaar in de eerste klasse derby's tegen De Bataven uit Gendt en RKHVV uit Huissen. Die waren namelijk al eerder jammerlijk gedegradeerd.
Helaas heeft Spero zich niet bij dat Betuwse trio gevoegd. De Elstenaren strandden in het zicht van de haven (lees: finale nacompetitie) doordat ze nota bene thuis onderuit gingen tegen WAVV: 0-1. Mede vanwege een gemiste penalty en het -ondanks een man meer situatie- niet benutten van de kansen, is Spero tweedeklasser gebleven.

Struikelen

Een klasse lager kon HAVO een week eerder al promotie uit het hoofd zetten na een 0-3 thuisverlies tegen PAX uit Hengelo (G). Zonde dat de Haalderenaren, die zo lang zicht hadden op de titel in 3D, zichzelf niet hebben beloond. Schrale troost, volgend seizoen wachtten de derby's tegen Driel (liep in laatste competitieduel toetje mis) en DVOL uit Lent weer.Jonge Kracht voegde zich daar niet bij door maandag in de finale van de nacompetitie voor promotie een onnodige en knullige 3-1 nederlaag tegen Zeddam/Sint Joris te lijden. Het liedje 'Op een mooie Pinksterdag' konden ze dus wel uit hun Huissense hoofden zetten. Angeren redde het een week eerder al niet door in een thriller van Arnhemse Boys te verliezen: 4-2. Dus vechten die clubs (én GVA) komend seizoen weer hun traditionele burenruzies uit, ook leuk. OSC uit Oosterhout bleef ternauwernood vierderklasser.
SDOO uit Heteren had zich erbij kunnen voegen in de vierde klasse, maar ging het eerste weekend van juni al beschamend onderuit tegen ZVV'56: 0-8. SDOO wacht komend seizoen dus weer de derby's tegen SVHA uit Herveld-Andelst.

Zaterdag: Excelsior Z. blijft erin

Toch kende één Betuwse club nog een succesje. Zaterdagclub Excelsior Zetten speelde vorige week zaterdag een heroïsche wedstrijd tegen Quick 1888. Op het veld van OSC lieten ze de tanden zien aan de Nijmegenaren en versloegen hen in een tumultueus duel met 4-2. De Zettenaren komen volgend seizoen -dus- weer uit in de derde klasse. Maar missen dan wel de derby's tegen EMM Randwijk, Sc Valburg, Elistha en/of Dodewaard.