Angerse Umdracht door de tuin. (foto: Henk Sluiter)
Angerse Umdracht door de tuin. (foto: Henk Sluiter)

Angerse Umdracht

ANGEREN - Zondag 30 juni wordt in de tuin en op de kerkhoven van de Sint-Bavokerk de jaarlijkse Angerse Umdracht gehouden. Dit jaar voor de 168e keer.

De Angerse Umdracht heeft uit historisch perspectief iets unieks. Het is namelijk een processie die zich niet of nauwelijks op de openbare weg begeeft: ze bestaat uit een ‘rondje om de kerk’. Dat is een historisch overblijfsel, dat ons terugvoert naar de katholieke emancipatiestrijd uit de negentiende en twintigste eeuw. Een kleine devote Umdracht met belangrijke momenten van bezinning, herinneringen aan de dierbaren die op het kerkhof begraven liggen en traditie.

De Umdracht op zondag 30 juni. Om 10.00 uur begint de Eucharistieviering in de Sint-Bavokerk. Voorganger is pastor Peters, geassisteerd door Harrie Oldenhof. Het thema van de viering is: ‘Het verbond blijven vernieuwen’. De dienst wordt door het gemengd koor van de Levensbron, koor Zang en Vreugde en het schuttersgilde Sint-Bavo ondersteund. Om 11.00 uur wordt de processie opgesteld. De Umdracht trekt via het oude en nieuwe kerkhof en de Mariakapel weer naar de kerk. Tijdens de tocht wordt gebeden, gezongen en muziek gespeeld door harmonie Sint-Ceacilea. Bij terugkomst in de Bavokerk (rond 11.45 uur) volgt een laatste zegening. Traditioneel wordt de Umdracht afgesloten met een vendelhulde aan de pastores door het schuttersgilde Sint-Bavo. Tijdens de vendelhulde is er op het kerkplein gratis koffie, thee, limonade voor de deelnemers.