De drie helden van De Praets. (foto: Henk van Eimeren)
De drie helden van De Praets. (foto: Henk van Eimeren) henk van eimeren

Eerste fase van 'Geef de naam een gezicht' geslaagd

HUISSEN - Enige weken geleden riepen wij u op om te helpen. Het is onderdeel van het project 'Geef de naam een gezicht'.

Ook in Huissen werd de kwetsbare positie van burgers in oorlogstijd duidelijk. In 1944 bevonden zich duizenden vluchtelingen uit Arnhem en Elden/Elst in het stadje. Toen vrij snel bleek dat de operatie Market Garden zou mislukken kwamen ook zij in de vuurlinie. Naast deze burgers, de burgers uit Huissen en Huissenaren die elders als gevolg van oorlogsgeweld de dood vonden gaat het om circa 170 personen. Het project is er op gericht om de namen een gelaat te geven. Om die reden worden bij de Historische Kring Heussen archieven doorgespit. Dat geldt ook voor de bestanden van stichting Gedenkpark en het Exoduscomité.

Juist op 2 oktober zou het 'Comité Herdenking 2 oktober' de relatie van het gezicht met de naam van de betreffende burger willen tonen. Dat haalt de slachtoffers nòg meer uit de anonimiteit. Tijdens de Exoduswandeltocht vindt om 9.30 uur traditiegetrouw een ceremonie plaats bij het Massagraf in Huissen. Dit keer zal op 29 juni het Exodusmonument een centrale plaats innemen. Daarbij gaat het om drie mannen die hun leven verloren toen zij tijdens de vlucht anderen hielpen de Rijn over te steken. De drie namen krijgen op die dag een gezicht. Hun afbeelding zal op respectvolle wijze een centrale plaats krijgen bij de herdenking aldaar. De jonge Henk Lentjes, de scout, verdient een voorbeeld te zijn voor jeugd. "Help mee met het zoeken van foto's van de slachtoffers. Wilt u meer weten? Leg dan contact met www.exodushuissen.nl."