De beste remedie

bij etalagebenen (claudicatio): lopen!

ANGEREN - Etalagebenen is de volksterm voor 'claudicatio intermittens'. Bij deze aandoening zijn de slagaders in de benen vernauwd, waardoor te weinig zuurstof naar de spieren wordt aangevoerd. Hierdoor ervaart men krampachtige pijn of een doof gevoel in het been tijdens en na inspanning. Deze pijn treedt vaak op in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren optreden. Na rust verdwijnt de pijn. In Nederland wordt geschat dat ruim 19 procent van de 55-plussers lijdt aan een vorm van adervernauwing in de benen.

De eerste keus behandeling bij etalagebenen is gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding. Het is aangetoond dat gesuperviseerde looptherapie leidt tot een verbetering in loopafstand, die vergelijkbaar is met de verbetering die behaald wordt middels een operatie ('dotter' of een bypass operatie).

Wat is gesuperviseerde looptherapie? En wat houdt zo'n traject in? Een traject gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding begint met een 'intake'-gesprek bij één van onze ClaudicatioNet fysiotherapeuten Odile Gralike en Meike Jonker. Tijdens dit gesprek worden de klachten en beperkingen besproken. Ook zal de maximale loopafstand worden bepaald middels een loopbandtest.
Op basis van de resultaten van de looptest en het klachtenpatroon stelt de therapeut samen met u een persoonlijk trainingsschema op. De eerste weken is dit schema zeer intensief, zo'n 2 tot 3 trainingen per week. Gaandeweg wordt de begeleiding afgebouwd en dient u zelfstandig te gaan trainen.

Gezonde leefstijl
Gedurende het traject zal de therapeut ook aandacht besteden aan leefstijlfactoren, zoals roken en een gezonde voeding. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het stoppen met roken en gezonde voeding de klachten kunnen verminderen. Bel voor meer informatie naar 026 325 5272 of kijk op www.fysiotherapievanderploeg.nl.