Ruud Veltenaar met het publiek. (foto: Foto Mireat)
Ruud Veltenaar met het publiek. (foto: Foto Mireat)

'Als het op is, word je zuinig'

BEMMEL - Lingewaard Energie bestaat vijf jaar. Dit vierden zij vrijdag 22 maart met een flinke dosis inspiratie van TED-spreker Ruud Veltenaar.

Ruud Veltenaar toonde de laatste inzichten over klimaatverandering aan de hand van de argumenten die klimaatsceptici vaak noemen. Zij voeden de twijfels bij mensen. Terwijl is aangetoond dat de toegenomen CO2 in de lucht komt door de verbranding van fossiele brandstoffen. Dit zorgt voor een wereldwijde temperatuurstijging. Een gemiddelde Nederlander stoot daarbij meer uit dan andere Europeanen en meer ook dan Chinezen. Werk aan de winkel, dus. Goed nieuws is dat iedereen een bijdrage kan leveren aan de oplossing, volgens Ruud. Door goed te kijken naar wat je in de supermarkt koopt, groene energie te gebruiken, een boom te planten en geen airco te gebruiken.

Bij deze jubileumviering keek voorzitter Paul Benders met de aanwezigen terug op de behaalde resultaten (onder andere het drijvend zonnepark, De Knop Om, Energieloket). Burgemeester Schuurmans en wethouder duurzaamheid Slob keken mee terug. En ook vooruit naar een goede samenwerking met de gemeente de komende jaren. Dit met het motto van Herman Brood ‘als het op is, word je zuinig’. De wethouder deelde namens Lingewaard Energie de duurzaamheidsprijs uit.

Theaterkerk

Dit jaar heeft de Theaterkerk Bemmel de duurzaamheidsprijs van Lingewaard gewonnen. Stichting Kerk Bemmel isoleerde de kerk en installeerde een warmtepomp, warmteterugwinning en heel veel zonnepanelen. Ook zijn oude materialen uit de kerk (creatief) weer gebruikt in de nieuwe inrichting. Een terechte winnaar en ook een bewonersinitiatief.