Ingezonden brief

Ontmoedigingsbeleid houtstoken


Zonder kennis van zaken heb ik het stukje van Lingewaard gelezen over fijnstof van de kachel. En dat dat zo slecht is voor COPD-lijders. Hoe is het dan nog mogelijk dat er in Holland nog vreugdevuren van het kaliber Scheveningen e.o. en paasvuren van onder andere Huissen vlotjes vergunning krijgen van de gemeenten? Al die mensen met COPD, die in de rook hebben gezeten op oudjaar, waarom hebben die géén brief op poten geschreven naar milieudeskundigen en overheidsbesturen? Het zal mij benieuwen wat onze bezorgde burgermoeder komende paasdagen overleggen Lingewaardse vuren.


Dan nog wat. Hoe kun je kachelrook vergelijken met de uitstoot van autogas? Honderdduizenden mensen stonden in de rook op oudjaar. Dat zullen ze heus wel laten, als er een rijtje vrachtwagens warm staan te draaien. Auto-uitlaatgas is vele malen giftiger. En verder; op mijn boerenfluitjes uitgerekend stoot de kachel in twee uur tijd met een schoorsteen van 12 cm/s; en een uitstootsnelheid van 25 cm/s 3.14 x 6 × 6 × 25 × 60 × 120 is 20,5 m³. Nou die auto naar Milaan, 1500 km. Onze Panda van 1200 cc en 2800 T/per minuut en ±100 km per uur stoot uit: (vier-takt) 1.2 liter x 1400T x 60 u x 15 u is 90.720.000 liter, of 90.000 kubieke meter. Nou het vergelijk van die twee. Eén uur kachelstook is 10 m³ rook. Eén uur Panda is 6000 kubieke meter uitlaatgas! Wat hebt u het liefste in uw straat? Eén brandende kachel of zeven auto's voor de duur die 2800 T draaien? Wat is het slechtste voor de mensheid. Marianne's medewerker keek alleen naar de fijnstof, ik naar het geheel.

Nico Besselink Angeren

IKC De Regenboog gaat voor duurzaam

BEMMEL - Woensdag 13 maart is op IKC De Regenboog in Bemmel de officiële aftrap geweest de school te verduurzamen. De eerste grote stap is om het grote dak op het zuiden te voorzien van 216 zonnepanelen.

De Regenboog vindt het belangrijk om aan het thema duurzaamheid veel aandacht te besteden en vooral leerlingen daarin mee te nemen, daarom is de school in elke groep deze periode actief met het thema 'Duurzame Energie' aan de slag gegaan. Ook voor ouders, personeelsleden en inwoners van Lingewaard is het project interessant, omdat zij kunnen deelnemen aan de crowdfunding. Met de zonnepanelen gaat de school fors op energielasten besparen.

Een deel van de investering wordt met crowdfunding opgehaald. Geïnteresseerden kunnen een bedrag van 100 - 350 euro uitlenen aan de school. Dit bedrag wordt in vijf jaar terugbetaald met een rente van vier procent.

"Wilt u ook meedoen met de crowdfunding en meehelpen IKC De Regenboog duurzamer maken? Meer informatie over het project en deelname aan de crowdfunding staat op www.regenboog-bemmel.nl (kopje informatie -> mededelingen) en www.lingewaardenergie.nl."