De wegversmalling en fietsoversteek verdwijnen al deze zomer. Het verkeer krijgt weer voorrang op overstekende fietsers. (foto: Sjaak Veldkamp)
De wegversmalling en fietsoversteek verdwijnen al deze zomer. Het verkeer krijgt weer voorrang op overstekende fietsers. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak

Dorpensingel brengt Nijmegen-Noord dichterbij

BEMMEL – Nijmegen en Lingewaard gaan samen een nieuwe weg aanleggen tussen de A325 en de Zandsestraat. De zogenoemde Dorpensingel houdt hiermee de kom van Ressen buiten schot voor een betere bereikbaarheid van Lent, Oosterhout en Bemmel. Naar verwachting is de klus in 2022 geklaard. Het aansluitende project Ressensestraat kent nog losse eindjes en ligt volledig op het bordje van Lingewaard.

De kosten van het project Dorpensingel worden geschat op 11,4 miljoen euro. Nijmegen draagt 6,4 miljoen bij, Lingewaard 2,2 miljoen en de provincie 2,8 miljoen euro. Kostenoverschrijding wordt niet uitgesloten. Voor dat bedrag komt er een weg vanaf de Ovatonde door het agrarische achterland van Ressen, kruist de Woerdsestraat en sluit aan op de Zandsestraat. Om het toegenomen verkeer op de Vossenhol in goede banen te leiden wordt het straatprofiel tussen de woningen aangepast. De Vossenpelsestraat in Lent krijgt snelheidsbeperkende maatregelen.

Aanvankelijk zou de ontsluiting van Nijmegen Nood dwars door Ressen via de Ressensestraat lopen. Hoewel dat niet doorgaat, blijft voor het college de Ressensestraat in beeld voor herinrichting. Knelpunten zijn de entree van Ressen en de fietsoversteekplaatsen. De totale omvang van de noodzakelijke werkzaamheden is niet nog niet in beeld, zegt het college. "Er is voorlopig 800.000 euro geraamd voor het realiseren van passende verkeersmaatregelen ter verbetering van de huidige gelijkvloerse oversteek van het RijnWaalpad met de Ressensestraat."

De eerste stap wordt deze zomer al gemaakt. De wegversmalling ter hoogte van de Woerdsestraat gaat er uit. Fietsers hebben dan geen voorrang meer op het snelverkeer. Een haalbaarheidsstudie moet duidelijk maken wat er moet en kan gebeuren met de fietsoversteekplaats ter hoogte van de Hoekseshofstraat. Gezien de wens van de raad brandt dan de discussie los over het wel of niet aanleggen van een veilige fietstunnel.